Volledig scherm
Nieuwbouw in Baarschot. © Erik van Hest / BD

‘Krimpend’ Hilvarenbeek wil beter inzicht in zorgelijke CBS-cijfers

HILVARENBEEK - Als enige gemeente in de regio Midden-Brabant zag Hilvarenbeek het aantal inwoners in 2018 krimpen, maar het Beekse college vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. B en W willen eerst een beter inzicht krijgen in de cijfers per dorpskern voordat zij met een inhoudelijke reactie komen op de recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Quote

Voor de leefbaar­heid van de dorpsker­nen is het namelijk uiterst belangrijk dat de bevolking daar blijft groeien

Gemeentewoordvoerster Hilvarenbeek

Volgens het CBS zag Hilvarenbeek in de eerste elf maanden van 2018 op elke 1.000 inwoners 2,6 mensen vertrekken, terwijl de natuurlijke aanwas door overlijden en geboorte met 0,1 maar beperkt was. Dat komt neer op 543 vertrokken inwoners, terwijl zich maar 502 mensen zich in de gemeente vestigden. Een woordvoerster van de gemeente wijst erop dat het dus gaat om een afname van ‘maar’ 41 inwoners. Desalniettemin is de krimp voor het college aanleiding om eens goed naar de cijfers per dorp te kijken. ,,Voor de leefbaarheid van de dorpskernen is het namelijk uiterst belangrijk dat de bevolking daar blijft groeien”, aldus de woordvoerster.

Reden van vertrek

Groep Bloemsma heeft inmiddels vragen gesteld over de CBS-cijfers. De fractie wil onder meer dat het college onderzoek doet naar de reden van inwoners om te vertrekken. Ook wil Groep Bloemsma de gegevens van vertrokken inwoners uitgewerkt zien in gezinssamenstelling, leeftijd en dorpskern.

De CBS-cijfers komen op een moment dat het woningbouwbeleid toch al ter discussie staat. De behoefte aan woningen voor starters en senioren is groot en de gemeenteraad wil dan ook dat er snel gebouwd gaat worden. Lange tijd hield het college echter veel plannen tegen omdat het bang was dat het woningcontingent overschreden zou worden. De provincie heeft echter laten weten dat er van een maximaal aantal te bouwen woningen geen sprake meer is en dat er naar behoefte gebouwd moet worden. Wethouder Guus van der Put komt nog dit voorjaar met een nieuw woningbouwbeleid.