Landgoed Hooge Braaken in Moergestel is verkocht aan een ‘leuk jong gezin’
MOERGESTEL - De Hooge Braaken, het Moergestelse landgoed dat industrieel Cees van Opstal als laatste bewoner kende, is na vier jaar verkocht. Volgens makelaar Kenneth Alting gaat het om een ‘leuk jong gezin’ dat van buiten de gemeente Oisterwijk komt, maar wel zijn Brabantse roots weer op wil zoeken.
Delen per e-mail
De koopsom houdt Alting voor zich. De rentmeesterswoning en het huis aan het Putven zijn buiten de transactie gehouden. Kandidaat-kopers kunnen zich daarvoor nog melden.
In 2016 werd het totale landgoed, met drie woningen, voor 8 miljoen in de markt gezet. Later werd de vraagprijs met een miljoen naar beneden bijgesteld.
In 2016 ook overleed Cees van Opstal, oprichter van dakplatenfabriek Opstalan. Voor hem bewoonde de flamboyante Carol Schade het landgoed. Zijn vriend prins Bernhard was er vaak te gast.
Maria Hoeve
Alting kon deze zomer aan de overkant van de Oisterwijkseweg ook al de Maria Hoeve verkopen. Verderop, richting Oisterwijk, wacht landgoed Aalsven na negen jaar nog altijd op een koper. Vraagprijs: 8 miljoen.
Alting vermoedt dat corona een gunstig effect heeft op de aantrekkingskracht van landgoederen. ,,Wonen, werken en vakantie op één adres: dat is iets van deze tijd geworden.”
Erven van Moergestelse ondernemer Van Opstal zetten landgoed te koop
door Kim Spanjers
Brabants Dagblad, 19 oktober 2016
Als je landhuis Hooge Braaken in Moergestel binnenstapt, stap je terug in de tijd. De jachtkamer oogt koninklijk met een enorme schouw, een metershoge ruimte en ingelegde houten vloeren. Juist omdat het huis begin vorige eeuw is gebouwd, zijn de kamers - op de jachtkamer na - vrij klein voor zo’n groot huis. Bij de bouw moest een architect rekening houden met het feit dat een ruimte op temperatuur gebracht moest worden.
De Hooge Braaken ligt verstopt achter groene hekken, bomen en het Putven aan de Moergestelseweg. Het grote huis op het 15 hectare grote landgoed is aan het zicht onttrokken. Behalve dan als je een wandeling maakt over een van de openbare paden vlak achter de Moergestelseweg die een mooie route bieden.
En zo komt het dat het landgoed toch heel bekend is, juist vanwege die mooie route. Maar ook van alle verhalen die in Moergestel, maar ook in Oisterwijk rond gaan. “Nu het te koop staat, komen we erachter hoeveel mensen wel een verhaal kennen over het landgoed of de vroegere bewoners. We worden geregeld gebeld door mensen die het huis nog kennen uit hun jeugd”, zegt makelaar Kenneth Alting van Honders & Alting Makelaars uit Oisterwijk.
Carol Schade
De eerste eigenaar Carol Schade sprak tot de verbeelding. Zeker in die tijd. Het grote huis moet in de eerste decennia van de twintigste eeuw zijn gebouwd. Schade stond bekend om zijn jachtpartijen en zijn flamboyante levensstijl. Af en toe moest hij een stukje grond verkopen om zijn hobby’s te bekostigen. Op de jachtpartijen werd ook prins Bernhard uitgenodigd. Dat de prins-gemaal daar zelfs regelmatig zou landen met een helikopter, dat kan best hier en daar wat zijn overdreven.
Wat wel klopt is dat Cees van Opstal verliefd werd op het huis tijdens een van die jachtpartijen. Dat was het huis waar hij graag zou willen wonen en in 1977 verkocht Schade de Hooge Braaken aan Van Opstal. De oprichter van dakplatenproducent Opstalan zou daar tot zijn dood op 30 januari van dit jaar blijven.
De erven van de Moergestelse ondernemer hebben nu het totale landgoed, inclusief 15 hectare natuur en drie woonhuizen, te koop gezet. Een bezit dat in Brabant uniek genoemd mag worden, vindt makelaar Alting. “Hier kunnen drie families bij elkaar wonen, in alle privacy. Dat tref je in Brabant nergens. Hier is veel mogelijk.”
Binding met Brabant
Op de internationale markt hoeft Alting niet te adverteren met landgoed de Hooge Braaken in Moergestel. Een vraagprijs van 8 miljoen klinkt heel behoorlijk, maar daar hoeft geen buitenlandse miljonair voor geprikkeld te worden. “Dit is juist een prachtige plek voor een familie met binding in Brabant, mensen die zich verbonden voelen met deze regio”, denkt Alting.
“En hier is veel mogelijk. In deze prijsklasse koop je geen dak boven je hoofd. Dat kan voor twee ton ook. Met de Hooge Braaken koop je klasse, een droom, koop je een locatie, koop je emotie”, zegt Alting. “En ik weet dat het blasé klinkt, maar mensen die 8 miljoen kunnen betalen, die hebben ook 10 of 12 miljoen ter beschikking om het landgoed helemaal naar wens aan te passen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rondje zwemmen mag en dan wegwezen bij de Oostplas
GOIRLE - Een duik in de Oostplas in Goirle: iedereen is welkom wat het gemeentebestuur betreft. Eenmaal uit het water is het wel de bedoeling om gelijk te vertrekken. Wel zwemmen, maar niet recreëren is het devies van het college van B en W. ,,Als je een minuutje op de kant staat, zullen we niet gelijk gaan beboeten", belooft burgemeester Mark van Stappershoef. -
PREMIUM
Tilburger hoofdverdachte in zaak rondom cocaïnewasserij
Twee verdachten in de zaak rondom de cocaïnewasserij in Nijeveen, zouden gebruik hebben gemaakt van één of meerdere corrupte agenten. Dat heeft justitie vandaag bekendgemaakt tijdens een reeks rechtszittingen in Amsterdam. -
Sealbags vol hennep gevonden in garagebox Tilburg
TILBURG - Bij een controle van garageboxen in de Akkerstraat (tussen Korvel en de Bredaseweg) in Tilburg zijn dinsdag vier sealbags, met in totaal 10 kilo hennep, en twee weegschalen gevonden. Het materiaal lag in dezelfde box. De huurder is aangehouden. -
Landgoed 't Lot gooit na 18 jaar statige landhuizen overboord: geen markt voor in Moergestel
MOERGESTEL - Voor statige landhuizen, ver weg van de bebouwde kom, blijkt het lastig kopers te vinden. Dat is de ervaring van de projectontwikkelaars achter Landgoed 't Lot, in het buitengebied van Moergestel. Ze gooien het, na 18 jaar leuren met vier percelen van een klein miljoen, dan ook over een andere boeg. -
PREMIUM
Tilburgs bedrijf Loket.nl is de motor achter 1,2 miljoen salarisstroken
TILBURG - Het lijkt een vanzelfsprekendheid, en dat moet het ook zijn: het salarisstrookje. Het Tilburgse bedrijf Loket.nl is cruciaal in de aanmaak van 1,2 miljoen van die uitbetalingen. Daar zit heel wat werk achter. ,,Je moet er net zo op kunnen vertrouwen als op de stroom uit je stopcontact.”
-
Maria Hoeve, gebouwd door de opa van Mies Bouwman, lijkt een koopje in Moergestel
MOERGESTEL - In de wereld van de landgoederen telt een miljoen meer of minder niet. De koopsom van Landgoed Dennenhoef, waar eind vorige eeuw de crimineel Antonio Brizzi werd vermoord, verdubbelde in een jaar tijd naar 3 miljoen. Maar verderop in Moergestel is de waarde van Landgoed Maria Hoeve juist flink achteruit gekacheld. -
Eindelijk een koper voor oude school aan de Bosstraat in Moergestel: Moeskops uit Bergeijk
MOERGESTEL - Er is een koper gevonden voor het oude schoolgebouw aan de Bosstraat in Moergestel. Van 13 inschrijvende partijen bleek Moeskops’ Bouwbedrijf uit Bergeijk de hoogst biedende. -
PREMIUM
Máxima luistert hoe Tilburg mensen met schulden helpt: ‘Problemen beginnen vaak zo klein’
Als gezinnen met armoede, schulden, psychische en/of gezondheidsproblemen aankloppen bij een gemeente, wil je maatwerk. Maar in de praktijk is een passende oplossing ingewikkeld door regels en geld. Koningin Máxima luisterde woensdag naar Tilburgse professionals die met de Doorbraakmethode wel maatwerk willen bieden.