Hellevoeter Duncan Laurence.
Volledig scherm
Hellevoeter Duncan Laurence. © ANP

LHBT-jongeren: ‘Kijk niet naar Tilburger Duncan vanwege conflict Israël-Palestina’

TILBURG - Als het aan de vereniging Expreszo ligt, schakelt de lhbt-gemeenschap donderdag niet de tv in om de verrichtingen van de Tilburgse Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival te volgen. De jongerentak van COC Nederland beticht gastland Israël van pinkwashing, het zich homovriendelijker voordoen dan in werkelijkheid het geval is. Lhbt staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender.

Expreszo stelt in een uitgebreid stuk op haar webpagina dat Israël het onder lhbt'ers zeer populaire liedjesfestijn van een politieke lading probeert te voorzien. Het land zou zich willen profileren als een eldorado voor lhbt’ers in het Midden-Oosten om zo de aandacht af te leiden van het conflict met de Palestijnen. In de woorden van Expreszo is dat 'geen eerlijke strijd omdat Israël veel machtiger is’. 

Expreszo erkent wel dat het land lhbt-vriendelijker is dan andere landen in de regio, maar, voegt de vereniging er meteen aan toe, 'dat is geen stok om je buren mee te slaan’. De vereniging haalt verschillende rapporten aan waaruit zou blijken dat Israël op grote schaal mensenrechten schendt. 

Expreszo voegt de daad bij het woord door voor het eerst in jaren geen verslag te doen op haar site van het Eurovisie, waarvan de eerste halve finale vanavond werd gehouden. De tweede halve finale is overmorgen en dan mag Hellevoeter Duncan met zijn liedje Arcade een gooi doen naar een plek in de finale op zaterdag in Tel Aviv. De Rijnmonder maakt volgens bookmakers grote kans eerste te worden bij het festival.

 Duncan heeft aan Expreszo laten weten de oproep tot een boycot te betreuren. Volgens hem draait het Eurovisoe om de muziek en moet die geopolitieke spanningen even doen vergeten. Het festival wordt dit jaar in Israël gehouden omdat het land vorig jaar met het liedje Not your toy van Netta won in Portugal, dat in 2017 de winnende inzending leverde.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!