Twee jaar geleden sloot Linda Steijlen haar winkel in Tilburg, omdat ze ziek werd. Nu deelt ze gratis de hele inboedel uit.
Volledig scherm
Twee jaar geleden sloot Linda Steijlen haar winkel in Tilburg, omdat ze ziek werd. Nu deelt ze gratis de hele inboedel uit. © Jan van Eijndhoven

Linda geeft haar hele kledingwinkel weg: ‘Van iets pijnlijks iets moois maken’

Vrij 8 nov: De inbox ontploft, de telefoon staat roodgloeiend. Twee jaar geleden sloot Linda Steijlen haar winkel in Tilburg, omdat ze ziek werd. Nu deelt ze gratis de hele inboedel uit. Het is heel veel: 250 items. Van spijkerjassen, broeken tot rokjes.

Even vooraf: Linda Steijlen zit niet op applaus te wachten, wilde eigenlijk helemaal geen aandacht voor haar verhaal. ,,Maar misschien kan ik andere mensen inspireren om dit ook te doen.”

Met ‘dit’ bedoelt ze het gratis uitdelen van kleding. Niet zomaar een kledingkast, maar een hele winkelvoorraad met voornamelijk stukken die ze zelf met liefde bij elkaar snuffelde in Parijs. De Tilburgse organiseerde een jaar of vier kledingparty’s. ,,En dat liep zo goed dat ik twee jaar geleden mijn eigen winkel op kon zetten.

‘Totale crash’

Quote

Dat hadden de doktoren niet aan zien komen. Ik ook niet

Linda

Vers ingericht, eindelijk gesetteld, bestond de winkel ‘Stuff to love’ slechts een half jaar. Linda kreeg baarmoederkanker. Ze is nu genezen. Maar na de zware ingreep kwam ze in een zwart gat terecht. Complicaties, vervolgens een depressie en totale crash. ,,Dat hadden de doktoren niet aan zien komen. Ik ook niet.”

Stuff to love ging ter ziele door iets dat al haar energie kostte: opkrabbelen. ,,De winkel, mijn kindje waar ik vol goede moed aan begon, moest dicht. Dikke, vette pech.” Aan de inboedel hield ze vast, in de hoop op een dag er bijvoorbeeld mee langs markten te gaan. Maar als ze nu naar de kleding kijkt, herinnert die aan de donkere dagen van destijds.

Zó veel energie

Quote

Ik heb nog geen idee hoe ik dat aan ga pakken

Linda

Wat doe je dan? ,,Weggeven. Van iets pijnlijks iets moois maken.” De Facebook-post, waarin ze schrijft dat ze alles wil delen aan lieve mama’s en vrouwen die het niet breed hebben, ontplofte. Ze lacht. ,,Zoveel reacties dat ik niet meer weet wat ik moet doen. Ik kan er zo veel mensen mee helpen.”

Dit weekend maakt ze er pakketjes van, sorteert ze de kleding. ,,Ik heb nog geen idee hoe ik dat aan ga pakken. Verloten, stelde iemand voor. Daar denk ik dit weekend over na, geen overhaaste beslissingen. Maar ik krijg hier zó veel energie van.”