Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

kaartLAARBEEK - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Onder andere inwoners van Laarbeek zullen de schatkist van de gemeente in 2020 flink gaan spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 24,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De cijfers liegen er niet om. Gezamenlijk verwachten de 355 gemeenten die Nederland telt, bijna 11 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te ontvangen. Dat is 6,3 procent meer dan in 2019. 

Kijken we naar individuele gemeenten in Oost-Brabant, dan wordt in Laarbeek de hoogste stijging verwacht. Met dank aan de ozb die dit jaar flink stijgt. Maar ook met dank aan de duurder wordende afvalstoffen- en rioolheffing.

De vier gemeenten met de grootste stijging in lokale heffingen, liggen opvallend genoeg allemaal in de provincie Noord-Brabant. Naast Laarbeek gaat het om koploper Loon op Zand (29,9 procent), Cuijk (22,9 procent) en Etten-Leur (22 procent). Heeze-Leende is de enige Brabantse gemeente die een daling verwacht.

Wat zijn gemeentelijke heffingen?

Bij lokale heffingen moet gedacht worden aan een aantal verschillende zaken. De belangrijkste zijn onroerendezaakbelasting (ozb), de reinigingsheffing en de rioolheffing. 

De opbrengst uit de ozb stijgt met gemiddeld 4,7 procent en dat heeft onder meer te maken met de gemiddelde woningwaarde (WOZ-waarde), die vorig jaar het hoogste niveau ooit bereikte. 

De opbrengsten uit de reinigingsheffing zijn met ruim 8 procent gestegen omdat de verwerkingskosten van afval flink omhoog zijn gegaan. 

En dan is er natuurlijk ook nog het gebruik van het riool dat belast wordt met de rioolheffing. Gemeenten halen hier gezamenlijk 2 procent meer mee op dan in 2019.

Toeristen en parkeren

Heffingen zoals toeristenbelasting en parkeerheffingen zorgen vooral in grote steden zoals Amsterdam voor een grote inkomstenbron.

Volledig scherm
Opbrengst gemeentelijke heffingen, begroting 2020. © CBS