Leny de Ruiter uit Moergestel en haar dochter Elise, woonachtig in Maastricht, gaan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos helpen.
Volledig scherm
Leny de Ruiter uit Moergestel en haar dochter Elise, woonachtig in Maastricht, gaan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos helpen. © Pix4Profs / Joris Buijs

Moeder en dochter gaan met de bolderkar vluchtelingen op Lesbos ontbijt brengen

VIDEOMOERGESTEL - Zwaar maar vooral dankbaar werk. Dat denken Leny de Ruiter en haar dochter Elise op te kunnen pakken te midden van de vluchtelingen van Lesbos.

Ontbijt op Lesbos. Toen alleen toeristen de weg vonden naar het Griekse eiland, kwam dat algauw neer op een croissantje met verse jus d’orange. 

Ratten ritselen nu ‘s ochtends vroeg al tussen de tenten van duizenden vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan, die vaak jaren geleden aanspoelden in rubberen bootjes.

Troosteloos decor

In dat troosteloos decor gaat de Moergestelse Leny de Ruiter samen met haar dochter Elise een week lang de vluchtelingen van ontbijt voorzien. 

Vluchtelingenkinderen bivakkeren in gammele onderkomens op het Griekse eiland Lesbos
Volledig scherm
Vluchtelingenkinderen bivakkeren in gammele onderkomens op het Griekse eiland Lesbos © Because We Carry

,,We trekken met een bolderkar langs de tenten”, zegt de oma van zes kleinkinderen. ,,Zal best zwaar zijn, maar het is vooral dankbaar werk.”

Samen met vijf andere vrouwen vormen ze Team 226 van Because We Carry. Die organisatie stuurt wekelijks teams naar Griekenland om het leven van de vluchtelingen iets draaglijker te maken.

Quote

Even een potje voetballen met de kinderen kan al zo waardevol zijn

Elise de Ruiter

 ,,Het water staat de mensen daar aan de lippen”, weet Elise. ,,Je kunt zeggen: ‘Dat de politiek daar maar iets aan doet’. Je kunt ook zelf wat doen. Bijna de helft van de vluchtelingen is jonger dan achttien jaar. Even een potje voetballen met de kinderen kan al zo waardevol zijn.”

Spelende kinderen in een vluchtelingenkamp op Lesbos
Volledig scherm
Spelende kinderen in een vluchtelingenkamp op Lesbos © Because We Carry

Het principe van Because We Carry is dat de vrijwilligers zelf voor de kosten opdraaien. Dat geldt niet alleen voor de eigen reis en het verblijf. Ze financieren ook het ontbijt. 

Heel wat tikkies

De rekening komt neer op 1200 euro per persoon. ,,Ik heb dus heel wat tikkies verzonden”, zegt Elise. Leny is bijna door haar papieren zakken met bloembollen heen. Een paar zijn er nog voor 10 euro te koop.

Quote

Ze hebben het hele kamp van slaapzak­ken voorzien

Leny de Ruiter

Joep de Ruiter is zijn moeder en zus in oktober al voorgegaan. Samen met zes andere ondernemers liet hij het niet bij het bezorgen van ontbijt alleen. ,,Ze hebben het hele kamp van slaapzakken voorzien”, zegt zijn trotse moeder. ,,Dan maak je echt een verschil”, weet zijn zus.

Joep de Ruiter sjouwt met slaapzakken in een vluchtelingenkamp op Lesbos.
Volledig scherm
Joep de Ruiter sjouwt met slaapzakken in een vluchtelingenkamp op Lesbos. © Because We Carry

Zelf willen ze voetballen kopen, maar ook een koffer vol met echt bestek gaat mee. De afvalberg, van rubberen bootjes maar ook van plastic vorken en messen, groeit op Lesbos hoger en hoger.

Afvalberg op Lesbos
Volledig scherm
Afvalberg op Lesbos © Because We Carry

Liesje Doet

Met haar stichting Liesje Doet was Elise in 2014 al in touw voor de vluchtelingen van de Middellandse Zee. Aanleiding was de vreselijke foto van het Syrische peutertje Aylan, levenloos door de zee aan een Turks strand teruggegeven.

,,Ik heb toen de actie ‘Bootjes op de Hofvijver’ opgezet. Het was een protest tegen het falend vluchtelingenbeleid.”

Hofvijver als Middellandse Zee

De Hofvijver, waar premier Rutte vanuit zijn Torentje op uitkijkt, als Middellandse Zee: het beeld kon niet krachtiger. Nederlandse kinderen voorzagen hun dobberende bootjes van boodschappen voor de politiek.

Quote

Mijn moeder is lekker praktisch. Ziet meteen wat er moet gebeuren

Elise de Ruiter

Het lot van de vluchtelingen staat niet meer zo hoog op de agenda als vijf jaar geleden. ,,Ook bij mij was het uit beeld geraakt”, zegt Elise. 

‘Ik gun ze mijn moeder’

,,Vorig jaar drong de volle omvang van het probleem weer tot me door. Ik besloot een team van Because We Carry te vormen. Er zitten ook vriendinnen van me in. Maar mijn moeder wilde ik er heel graag bij hebben. Ze is lekker praktisch. Ziet meteen wat er moet gebeuren.”

Met een knipoog: ,,Ik gun de vluchtelingen mijn moeder.”

Vluchtelingenkamp op Lesbos
Volledig scherm
Vluchtelingenkamp op Lesbos © Because We Carry