Volledig scherm
PREMIUM
De Molukse gemeenschap vraagt met een bloemenhulde hulp van de overledenen. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Molukkers moesten 55 jaar terug een nieuw bestaan opbouwen in Tilburg, het wij-gevoel blijft sterk

TILBURG - Deze maand 55 jaar geleden streken de eerste Molukse gezinnen neer in een nieuwbouwbuurtje in Tilburg-West. Aan de Kornalijnhof en Azuurweg moesten ze een nieuw bestaan op zien te bouwen. Korte tijd later volgde de Tartinistraat in Noord. 

De door Nederland beloofde terugkeer naar het land van herkomst lonkte toen nog. In de loop der jaren vervaagde die hoop. Inmiddels groeit in de stad de vierde generatie op. Littekens en een stevig wij-gevoel kenmerken de zelfbewuste gemeenschap van zo’n 1200 mensen. Twee van hen vertellen er over. 

  1. Onbegrijpelijk en raar is het, gevaarlijk rijgedrag

    Onbegrijpe­lijk en raar is het, gevaarlijk rijgedrag

    TILBURG - Net op het allerlaatste moment die tractor met gierton inhalen. Of in totaal tegen drie auto's knallen zonder dat je eigenlijk weet wat er is gebeurd. Dan ben je een gevaar op de weg, vindt het Openbaar Ministerie. Twee automobilisten moesten zich recent voor de rechtbank verantwoorden. De eerste verdachte vindt vervolging onterecht. ,,Ik heb hier veel last van gehad. Om nou zo om te gaan met een man van 77 jaar." De tweede is schuldbewuster: ,,Ik heb daarna hulp gezocht."