Volledig scherm
Herdenking afschaffing slavernij in het Vrijheidspark. © Beeld Werkt

Monument voor Tilburgse slachtoffers Holocaust

TILBURG - Tilburg krijgt een monument voor de 170 Joodse slachtoffers in de stad van de Holocaust. Een adviescommissie heeft unaniem gekozen voor het ontwerp van Tine van de Weyer. 

Het monument ter gedenking van de systematische Jodenvervolging krijgt een plaatsje in het Vrijheidspark. Op die plek, pal naast het pand van Factorium, zijn in 2017 alle Tilburgse herdenkingsmonumenten verzameld. Plan is het Holocaustmonument neer te zetten op de plek van de Zwerfkei van verzetsheld Coba Pulskens, dat iets verderop wordt geplaatst. 

Volledig scherm
Voorlopige impressie van het Holocaustmonument in het Vrijheidspark. © Tine van de Weyer/gemeente Tilburg

Het ontwerp heeft een passende symboliek: het leven en de toekomst, vormgegeven in een boom met bloesemknoppen. Van de Weyer - kunstenares en oud gemeenteraadslid voor de PvdA - baseerde haar ontwerp op de amandelboom, symbool voor het leven dat model stond voor de zevenarmige Joodse kandelaar. Aan de takken hangen textielen die verwijzen naar achtergelaten kleding van mensen die zijn weggehaald of die moesten vluchten. Aan de doeken hangen kwastjes die doen denken aan de kwastjes van de taliet, het Joodse gebedsgewaad. De boom ‘groeit’ uit de plattegrond van Tilburg, vormgegeven op een plaat in de voet van het kunstwerk.   

Een adviescommissie verkoos het ontwerp van Van de Weyer unaniem boven die van Rob Schoonen en Geert Koevoets. De fracties van GroenLinks en het CDA drongen in 2017 aan op een Joods monument kin Tilburg. De kosten zijn 88.000 euro. Het monument moet er staan voor 4 mei 2020 wanneer er een eerste kranslegging is gepland. Van de Weyer wil het ontwerp nog verder verfijnen.

  1. Ongeduldige automobiliste rijdt organisator Ronde van de Korvel aan in Tilburg, organisatie overweegt aangifte
    PREMIUM

    Ongeduldi­ge automobi­lis­te rijdt organisa­tor Ronde van de Korvel aan in Tilburg, organisa­tie overweegt aangifte

    TILBURG - Zwaar. Dat waren de drie ronden op de Swapfiets, een nieuw onderdeel van de Ronde van Korvel in Tilburg. Wethouder Rolph Dols mocht de startbel luiden en de prijzen uitreiken. Zondag werd het evenement, dat jaren stilgelegen heeft, voor de derde keer gehouden. Het verliep echter niet zonder incidenten: organisator Peerke Hessels werd aangereden door een ongeduldige automobilist.