Een mijlpaal: de Stadscamping heeft eindelijk een vaste stek. Brigitte Blanken legde samen met Eric Steur (links) en Erik van Gool de fundamenten.
Volledig scherm
Een mijlpaal: de Stadscamping heeft eindelijk een vaste stek. Brigitte Blanken legde samen met Eric Steur (links) en Erik van Gool de fundamenten. © Beeld Werkt

Na zes jaar bikkelen is de Stadscamping op het Spoorpark open: het begon allemaal met een tweet

Za 25 mei: ‘Het idee voor een stadscamping in de Spoorzone is toch helemaal niet gek?’ Dat berichtje slingerde Eric Steur in 2013 Twitter op. Nu - na zes jaar bloed, zweet en tranen - is de permanente Stadscamping in het Tilburgse centrum een feit. De eerste gasten bleven vrijdagavond slapen. 

Het is een lap weelderig groen die net om de hoek van de entree van het Spoorpark ligt. ‘Stadscamping’ staat er sierlijk in de lage hekken die de camping van 15 bij 100 meter omzomen. Wat begon als een droom is werkelijkheid geworden. Vanaf nu hoeft de camping niet meer als pop-up door de stad te zwerven.

Campingleven

Het idee voor een Stadscamping begon met één tweet.
Volledig scherm
Het idee voor een Stadscamping begon met één tweet. © Bas Vermeer

Er staat een mooi zelfgebouwd sanitairblok in de vorm van een spoorwagon, gasten kunnen straks al slenterend naar de horecagelegenheid T-huis. Op de camping zelf is het hele seizoen door plaats voor twintig tentjes, er zijn vijf grotere plekken voor caravans en tenten én er staan vier ingerichte tenten. ‘Campingbaas’ Brigitte Blanken wijst naar iets verderop, een apart veldje. ,,En daar hebben we nog plaats voor vijf campers.”

Het grote grasveld van het Spoorpark - tegenover de camping - doet dienst als kampeerveld tijdens de grotere campings. Daar kunnen bijvoorbeeld tentjes staan tijdens de Redhead Days, Draaimolen Festival, De Buurtcamping en tijdens de meerdagse optredens van Ayreon en het Netherlands Deathfest. 

Hoe het begon

De ‘Stadscamping-mensen’, stuk voor stuk vrijwilligers, zijn van ver gekomen. Blanken legde samen met Eric Steur en Erik van Gool de fundamenten van de camping. Zomer 2013 slingerde Steur een tweet de wereld in. ‘Ik zie het steeds meer voor me: een stadscamping op het Van Gend & Loos-terrein’. 

Toenmalig Stadsgezicht Rik Goverde schreef een blogje over het plan dat toen nog vooral een droom was. Aan de hand daarvan namen Blanken en Van Gool - ieder afzonderlijk - contact met Steur op. Van Gool: ,,Op goed geluk stuurde ik een mailtje: ik wil wel meedenken.”

Het werd meer dan meedenken, veel meer. Een jaar later werd de knoop voor de eerste camping doorgehakt, dankzij Festival Mundial. ,,We werden voor het blok gezet: als jullie die camping niet gaan doen, organiseren we het zelf.” De drie lachen: ,,Toen moesten wel wel.” Steur: ,,Joh, we waren echt broekies toen.” 

Quote

Joh, we waren echt broekies toen

Eric Steur

Zwerven

Toen het Spoorpark nog leeg was en bekend stond onder de naam Van Gend & Loos-terrein.
Volledig scherm
Toen het Spoorpark nog leeg was en bekend stond onder de naam Van Gend & Loos-terrein. © Archief Eric Steur

Na jaren zwerven en meerdere pop-up campings per jaar - van Moerenburg tot NOAD-terrein - is de tweet van toen werkelijkheid. Al staan ze daar op vrijdag niet echt bij stil: zoals altijd is er meer dan genoeg werk te doen.,,Ik kan er nog niet echt van genieten”, zegt Van Gool. ,,Misschien deze zomer als ik hier aan een picknicktafel zit en zie hoe mensen middenin de stad kamperen.” Hij lacht: ,,Dán. Nu is het nog even stressen.” Maar, beaamt Blanken even later, het is inderdaad ‘een mijlpaal’. ,,Die een lange route markeert.”

Op de achtergrond sudderen al nieuwe plannen. Overnachten in een pipowagen, in een tipi, op de rails. En ze willen een echte, oude spoorwagon omtoveren tot receptie. Maar eerst de camping zomerklaar maken, klinkt het. Blanken: ,,Vanavond komen de eerste gasten al, een vriendinnengroep.”

Nog een paar feitjes: op de camping kan niet langer dan twee weken worden gekampeerd, om ‘campingbewoning’ te ontmoedigen. Een staplaats voor een tentje kost 6 euro per nacht en zes euro per persoon. Een camperplek acht euro per nacht en zes euro per persoon. 

En het Spoorpark-in-wording: