Volledig scherm
Nico Dijkshoorn en Johan Derksen samen bij VI Oranje, jaren geleden © anp kippa

Nico Dijkshoorn neemt het op voor Duncan na 'homofobe' uithaal van Johan Derksen: ‘Houd daarmee op!’

TILBURG - Johan Derksen heeft voor de zoveelste keer de woede op zijn hals gehaald nadat hij in Veronica Inside ‘homofobe’ uitspraken deed over het Eurovisie Songfestival en de Nederlandse inzending Duncan Laurence. De voetbalanalist laat weten helemaal niets met de Tilburgse artiest te hebben en zegt dat het jaarlijkse songfestijn in de loop der jaren is veranderd in een ‘homofeestje’.

Derksen, zelfverklaard muziekliefhebber en tevens organisator van een groot bluesfestival in Drenthe, is geen groot fan van Duncan Laurence. Hij verwacht dat een onbekende artiest als hij geen schijn van kans maakt, ook al staat Duncan al maanden op nummer één bij de bookmakers, wordt hij miljoenen keren beluisterd op Spotify en YouTube en is hij veruit de meest populaire act op zoekmachine Google.

‘Moet ik hier opgewonden van raken?’

In een vorige uitzending van Veronica Inside liet Derksen al geen spaan heel van het nummer Arcade. Hij noemde het een ‘kutnummer’ en bekritiseerde gisteren ook nog even de videoclip. ,,Ik had nog nooit van die jongen gehoord en dat vind ik sowieso al discutabel. Ik vind het een zeiknummer eerste klas.”

,,Dan komt er een filmpje en dan zie ik plotseling zo’n jochie in z’n blote kont. Ik zie een blote man in een aquarium zwemmen. Dan denk ik: what the fuck heeft dat met dat liedje te maken? Moet ik hier opgewonden raken, van zo’n reet ofzo?”

Volgens Derksen is het Eurovisiesongfestival tegenwoordig niet meer serieus te nemen. ,,Het is allemaal onzin, het is één groot homofeest. Als je daar hetero bent, ben je wel een buitenbeentje. Laat ze allemaal maar heel veel plezier hebben, ik wil er niks mee te maken hebben.”

‘Beste inzending ooit’
De harde uithaal van Derksen is televisiekijkend Nederland niet ontgaan en resulteerde tot publicaties op GeenStijlsatirewebsite De Speld en andere media. Columnist Nico Dijkshoorn, eveneens groot muziekliefhebber, is er ondertussen helemaal klaar mee dat Derksen iedere keer bewust de confrontatie met zijn kijkers lijkt op te zoeken.

,,Ik voel hier verbazing bij. Johan heeft nu voor de tweede keer uitgebreid de tijd genomen dat het songfestival een homoseksueel bastion is. En dat vanuit het songfestival homoseksualiteit als een soort pest over de aarde zal stromen en dat allemaal alleen maar omdat we naar een blote reet moeten kijken van iemand die onder water zwemt.”

Seksualiteit

Volgens Dijkshoorn speelt seksualiteit helemaal geen rol of een nummer wel of niet goed is. ,,Johan is er nogal overtuigd van dat nummer dat het niet goed is. Terwijl ik, voor wat het waard is, het een van de beste inzendingen ooit vind. Ten eerste gaat het niet over geluk en dat je allemaal ’lalala’ moet zingen of dat we hand in hand verenigd Europa ingaan. Het is een liedje over afscheid, over verlies, over inzien dat je niet het middelpunt van het universum bent.”

Dijkshoorn vindt het vooral irritant dat het juist Derksen is die zich aan het nummer stoort. „Die kritiek komt van iemand die sinds twee jaar aangesteld is als beheerder fossiele muziek vanuit de Verenigde Staten. De Verenigde Staten, dat legt Johan ook steeds uit, dat is helemaal aan de overkant van de oceaan en daar komt alle goede muziek vandaan. Ik denk dat niet veel mensen dan weten, als Johan dat zegt, wat hij daar dan precies mee bedoelt, wat goede muziek is.”

De De Wereld Draait Door-dichter geeft daarom maar twee voorbeelden van muziek die Derksen ‘niet homoseksueel maar wel goed vindt’. Het blijken bluesliedjes. ,,Die eeuwige en altijd schijtvervelende blues. Houd daarmee op!”, briest Dijkshoorn.

Kritiek

Op sociale media maken veel mensen zich kwaad over de recente uitspraken van Derksen, onder wie Sidney Smeets. Hij staat als advocaat meerdere keren per jaar slachtoffers bij van anti-homogeweld en schuift zijn mening over Derksen niet onder stoelen of banken. ,,Maar Johan is écht niet homofoob”, twittert Smeets met een cynische ondertoon.