Volledig scherm
Tilburgs nieuwe busstation werd maandagochtend officieel geopend. © Stephan Jongerius

Nieuw busstation? Nog 5 jaar wachten op elektrische bus

TILBURG - Tilburgs nieuwe busstation is geschikt voor (het opladen van) elektrische bussen. Maar het is nog zeker vijf jaar wachten tot die er komen. 

GroenLinks-raadslid Bas van Weegberg stelde er maandag hoopvol vragen over. Burgemeester en wethouders beloofden hem in het najaar al onderzoek te doen naar vervroegde instroom van de emissieloze bussen. ,,Goed voor schone lucht en prettiger voor zowel chauffeur als reiziger", aldus van Weegberg.

Maar wethouder Oscar Dusschooten (VVD) moest hem teleurstellen. De provincie heeft pas een nieuwe concessie gesloten met vervoerder Arriva. Daarop inbreken zou voor de gemeente forse financiele gevolgen hebben. ,,Bij de volgende concessie in 2024 zetten we wel vol in op emissieloos vervoer.”

Emissieloos stadsvervoer

Wat het kost om toch eerder elektrische bussen naar Tilburg te halen, wilde Dusschooten niet zeggen. Hij beloofde Van Weegberg wel vertrouwelijk inzage in het onderzoek. De gemeente wil binnen enkele jaren volledig emissieloos stadsvervoer. Zo moeten ook vuilophaalwagens en taxi’s schoon worden.   

  1. Rondleiding op de crisisopvang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    Rondlei­ding op de crisisop­vang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    HALSTEREN - Het is vijf uur en eigenlijk zit onze rondleiding bij de crisisopvang van GGZ WNB er wel zo’n beetje op als plots een nieuwe cliënt binnenkomt met de ambulance, vergezeld door politie-agenten. Een jonge man die stemmen hoort en thuis door het lint is gegaan. ,,Wij hebben geen plek, misschien Emergis of Breburg?”, vraagt Claire de Vries zich hardop af tijdens het overleg met de psychiater voordat ze de man gaan beoordelen.