Volledig scherm
De Stichting Behoud Joodse Begraafplaats heeft zondagmiddag 15 september de Oisterwijkse Monumentenprijs 2019 in ontvangst mogen nemen uit handen van wethouder Peter Smit. Van links naar rechts: Sjef v.d. Bijgaart en Kees Welmers van de Stichting Behoud Joodse Begraafplaats, wethouder Peter Smit en Geert van Iersel, voorzitter comité Open monumentendag Oisterwijk. © Piet Jacobs

Oisterwijkse monumentenprijs voor Joodse begraafplaats

OISTERWIJK - De vrijwilligers van de Stichting Behoud Joodse Begraafplaats hebben de Oisterwijkse monumentenprijs 2019 gekregen. Op de grondig gerestaureerde begraafplaats geven vrijwilligers regelmatig rondleidingen. 

Een team van zestien  vrijwilligers staat daarvoor in Oisterwijk ter beschikking.  Voorzitter Kees Welmers, die samen met medebestuurslid Sjef van den Bijgaart de de prijs in ontvangst nam, toonde zich aangenaam verrast. Hij prees de vrijwilligers die er mede voor gezorgd hebben dat de dodenakker er nu onberispelijk uitziet.

Voorzitter Joost van Iersel van het comité dat de monumentendag in Oisterwijk organiseert, verwees ernaar dat 71 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog het antisemitisme helaas toch weer de kop opsteekt (Mierlo). Waarschuwen tegen de gevaren van het antisemitisme, daarin kan de Oisterwijkse begraafplaats een rol spelen.

Volledig scherm
Steen bij de poort van de Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk. © Tom Tacken
  1. Onbegrijpelijk en raar is het, gevaarlijk rijgedrag

    Onbegrijpe­lijk en raar is het, gevaarlijk rijgedrag

    TILBURG - Net op het allerlaatste moment die tractor met gierton inhalen. Of in totaal tegen drie auto's knallen zonder dat je eigenlijk weet wat er is gebeurd. Dan ben je een gevaar op de weg, vindt het Openbaar Ministerie. Twee automobilisten moesten zich recent voor de rechtbank verantwoorden. De eerste verdachte vindt vervolging onterecht. ,,Ik heb hier veel last van gehad. Om nou zo om te gaan met een man van 77 jaar." De tweede is schuldbewuster: ,,Ik heb daarna hulp gezocht."
  2. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”