Volledig scherm
De Stichting Behoud Joodse Begraafplaats heeft zondagmiddag 15 september de Oisterwijkse Monumentenprijs 2019 in ontvangst mogen nemen uit handen van wethouder Peter Smit. Van links naar rechts: Sjef v.d. Bijgaart en Kees Welmers van de Stichting Behoud Joodse Begraafplaats, wethouder Peter Smit en Geert van Iersel, voorzitter comité Open monumentendag Oisterwijk. © Piet Jacobs

Oisterwijkse monumentenprijs voor Joodse begraafplaats

OISTERWIJK - De vrijwilligers van de Stichting Behoud Joodse Begraafplaats hebben de Oisterwijkse monumentenprijs 2019 gekregen. Op de grondig gerestaureerde begraafplaats geven vrijwilligers regelmatig rondleidingen. 

Een team van zestien  vrijwilligers staat daarvoor in Oisterwijk ter beschikking.  Voorzitter Kees Welmers, die samen met medebestuurslid Sjef van den Bijgaart de de prijs in ontvangst nam, toonde zich aangenaam verrast. Hij prees de vrijwilligers die er mede voor gezorgd hebben dat de dodenakker er nu onberispelijk uitziet.

Voorzitter Joost van Iersel van het comité dat de monumentendag in Oisterwijk organiseert, verwees ernaar dat 71 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog het antisemitisme helaas toch weer de kop opsteekt (Mierlo). Waarschuwen tegen de gevaren van het antisemitisme, daarin kan de Oisterwijkse begraafplaats een rol spelen.

Volledig scherm
Steen bij de poort van de Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk. © Tom Tacken