Elke week puzzelen om rond te komen. ,,Mensen hebben extraatjes hard nodig om de eindjes aan elkaar te knopen.”
Volledig scherm
Elke week puzzelen om rond te komen. ,,Mensen hebben extraatjes hard nodig om de eindjes aan elkaar te knopen.” © Dirk Jan Gjeltema

Onrust arme Tilburgers: schrap extra’s niet

TILBURG - Vele honderden arme Tilburgers dreigen jaarlijks extra's van 220 tot 340 euro kwijt te raken. De gemeenteraad moet dat alsnog zien te voorkomen.

Die oproep doet de Sociale Raad Tilburg (SRT) althans in een schrijven aan de gemeenteraad. ,,Dit heeft grote impact op mensen, er is onrust over in de stad", zegt voorzitter Dion van den Berg. 

De gemeenteraad besluit komende maandag over de visie Bestaanszekerheid van wethouder Esmah Lahlah. Zij wil mensen in armoede vooruit helpen door hen persoonsgericht te ondersteunen. Maar dat wordt deels bekostigd door vanaf 2021 bestaande regelingen te versoberen. Zo wordt de premiebijdrage aan de Collectieve Ziektekostenverzekering Minimima verlaagd met 10 euro per maand. De Individuele Inkomenstoeslag gaat omlaag met 100 euro per jaar. 

Bezuinigingsopties ontbraken in eerdere nota

Dat scheelt eenpersoonshuishoudens 220 euro per jaar en een stel 340 euro. ,,Ook al zijn de regelingen in Tilburg ruimhartig ingevuld, mensen hebben dit hard nodig om de eindjes aan elkaar te knopen", aldus de brief. Saillant: beide bezuinigingsopties stonden niet in de nota waarover de SRT eerder advies had uitgebracht. ,,We vermoeden geen boze opzet”, zegt Van den Berg, ,,maar gezien de onrust zagen we wel aanleiding voor een aanvullende advies.”

Wethouder Lahlah heeft begrip voor de zorgen, maar stelt dat er nog genoeg tijd is om zo nodig voor 2021 voorstellen nog aan te passen. 

  1. Gemeenteraden zoeken creatieve vergaderopties in coronatijd

    Gemeentera­den zoeken creatieve vergaderop­ties in coronatijd

    TILBURG - Het is een wat desolate aanblik. Burgemeester Mark van Stappershoef die samen met griffier - op uiteraard gepaste afstand - in een lege raadszaal zit. Na een kleine minuut kijkt de voorzitter van de gemeenteraad van Goirle op zijn horloge. ,,Er was een raadsvergadering uitgeschreven, maar er is geen raadslid aanwezig. Dat betekent dat het quorum niet is gehaald en er ons niets anders rest dan de vergadering te verzetten.”