Carnavalsorkest Proost blaost erop los in de hal van het Paleis.
Volledig scherm
Carnavalsorkest Proost blaost erop los in de hal van het Paleis. © © Jan van Eijndhoven

Open Paleis in Tilburg: Ria en Harrie 50 jaar later voor het eerst terug

TILBURG - Het open huis van het Paleis in Tilburg mag nu al een succes heten. Het bracht Tilburgers Ria en Harrie van Raak er vijftig jaar nadat ze er trouwden voor het eerste weer terug. ,,Zonde dat er met zo'n mooi gebouw zo weinig gebeurt.”  

Wat doen we met ons Paleis? Storm loopt het zaterdag nog niet bij de aftrap van P(a)lacetobe: het initiatief om Tilburgers te betrekken bij de invulling van hun iconische gebouw. Met Proefbloaze bijten drie toporkesten het spits af. Zó overweldigend klinkt dat in die marmeren hal dat de enkeling die er zich waagt de neiging heeft direct rechtsomkeert te maken. 

Ria en Harrie van Raak bij de carnavalsbuste van Koning Willem II. ,,Alleen al geweldig om terug te zijn.”
Volledig scherm
Ria en Harrie van Raak bij de carnavalsbuste van Koning Willem II. ,,Alleen al geweldig om terug te zijn.” © Stephan Jongerius

Maar voor Ria en Harrie van Raak is het nu al een succes. Zij lazen in de krant over het initiatief. ,,Alleen al geweldig om hier weer terug te zijn", zegt Ria. In dit gebouw werd vijftig jaar geleden hun huwelijk bezegeld. ,,We zijn er sindsdien nooit meer binnen geweest. Dat zegt misschien al genoeg.” Ideeën voor invulling? Die hebben ze nog niet nee. ,,Maar het is zonde dat er nu zo weinig mee gebeurt. We zouden het in ieder geval graag nog eens beter bekijken.”  

Estafettestokje overgedragen 

Initiatieven zijn welkom bij de organisatie. Voorwaarde van de gemeente: trouwerijen en officiële ontvangsten blijven er plaatsvinden. Maar daarmee is slechts tien procent gevuld. 

Namens het  stadsbestuur draagt wethouder Rolph Dols zaterdag voor Proefbloaze het estafettestokje over aan Prins  Knet d’n Irste. Buiten warmt een reeks orkestjes talrijk publiek op voor carnaval, hier treden drie toppers op voor een handjevol mensen. 

Ideeën beginnen al te stromen

,,Vanaf nu is het Paleis beschikbaar voor de leukste en beste ideeën", zegt Berny van de Donk van de initiatiefgroep. Die beginnen al te  stromen, groen en rijp voor ernstige en plezierige activiteiten. Voorbeelden?  Prinses voor een dag voor een terminaal ziek meisje. Een voetbalmuseum van Willem II. Een stadsgesprek over 'kwetsbaarheid'. Een bordesconcert a la André Rieu op het Vrijthof. Vrouwentoneel uit Tilburg-Noord. Een democratiedoedag. Skylinetekenen. En van een voormalige koffiejuffrouw in het Paleis: rondleidingen met high tea. Misschien iets voor Ria en Harrie van Raak?