Volledig scherm
Uit de keuken van Inja, haar eetzaak opent volgende week in het Tilburgse stadshart. © Inja Hage

Over kimchi, kimbap en het wonderlijke verhaal van een teruggevonden moeder: Koreaans eetzaakje krijgt vaste plek in Tilburg

Di 11 juni: Het is een nieuwe, vaste aanwinst voor de Tilburgse binnenstad: een eetzaakje waar ‘echt Koreaans’ wordt gekookt. Misschien nog mooier is het verhaal achter de Seoulkitchen. De keuken van Inja Hage heeft volgende week een eigen plek in het pand van conceptstore Velerlei aan de Nieuwlandstraat.

Kimbap (zeewierrolletjes), kimchi (gefermenteerde kool) en kkaennip (familie van de munt). Het is op en top Koreaans wat er vanaf eind deze maand gegeten kan worden aan de Nieuwlandstraat. In het pand van Velerlei opent Inja Hage een eigen zaak, na jaren allerlei pop-ups te hebben gehad. Ze gaat er koken met bijvoorbeeld de Koreaanse groentes die ze in haar achtertuin kweekt. 

Adoptie

Quote

Zo wil ik nog wel een keer geadop­teerd worden

Inja Hage

Het verhaal waarom ze Koreaans kookt is bijzonder. Tot tien jaar geleden was ze eigenlijk niet met de Koreaanse keuken bezig, hoewel haar wortels in Korea liggen. In 1974 maakte ze als 5-jarige met haar jongere broertje de overstap naar Nederland, na hun adoptie. 

Bij die adoptie staat ze jarenlang amper stil, tot twaalf jaar geleden opeens de telefoon gaat. De Koreaanse adoptievereniging Arierang. Of Inja behoefte heeft aan contact met haar moeder? De dag erna volgt het eerste gesprek. Haar biologische moeder blijkt (samen met haar tweede man) al jarenlang naar haar op zoek te zijn, niet wetende waar ze moet zoeken. Uiteindelijk vinden ze Inja toch. 

Koreaans koken

,,Ik heb afgelopen zomer voor het eerst voor mijn Koreaanse familie gekookt”, vertelt Inja. Ze glimlacht: ,,Voor die tijd durfde ik het nog niet. Maar ze vonden het heel lekker.” Inja leerde de kneepjes van de Koreaanse keuken in Seoul, bij haar hervonden nicht. En ze ging bij haar moeder in de leer. ,,Mijn moeder stuurt me bijvoorbeeld ook zaden die ik hier plant. En ze maakt de rode peperpoeder die ik in de gerechten gebruik.”

Dat opsturen van kruiden en ingrediënten (maar ook Koreaanse rijstkokers en serviesgoed) noemen haar Koreaanse ouders ‘service achteraf’. Inja: ,,Zo wil ik nog wel een keer geadopteerd worden.”

Lunchzaak

Volledig scherm
Het pand van Velerlei © Bas Vermeer

Weer terug naar de eigen zaak: het Koreaanse koken beviel zo goed dat ze ook voor anderen ging koken. En na jaren catering te hebben gedaan en kookavonden in allerlei verschillende horecagelegenheden, heeft ze nu een vaste plek. Ze komt naast couscousbar Olives & Spices te zitten, krijgt er een eigen keuken en eetgedeelte. Daarnaast gaat ze ook Koreaanse ingrediënten verkopen, denk bijvoorbeeld aan sojasaus, sesamolie en kruidenpasta's. 

,,Het wordt vooral een lunchzaak”, vertelt Inja. ,,Van 11 tot 18 uur.” Met thuisbezorgen - zoals de couscousbar wel doet - begint ze nog niet. ,,Eerst even kijken hoe dit loopt.” Ze heeft het er druk mee want op de 21 juni staat er weer een pop-up bij Locals gepland. En op de 19e wil ze in Velerlei open. ,,Ik start rustig op, vanaf 25 juni verwacht ik volledig operationeel te zijn.”

Wie het hele verhaal van Inja wil lezen (over de adoptie) kan hier terecht

  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.