Volledig scherm
PREMIUM
Anna Bartmann van de Poolse stichting Barka knoopt een gesprek aan met een dakloze op de hoek van de Spoorlaan en het NS-Plein. © Jan van Eijndhoven

Overlast Oost-Europese zwervers in Tilburg beteugeld

TILBURG - De overlast van zwervers uit Midden- en Oost-Europa in Tilburg lijkt met een nieuwe aanpak onder controle. Een 30-tal mensen is teruggekeerd naar eigen land: de helft vrijwillig, de andere onder dwang. ,,Oplossen doen we het niet, het is nu wel beheersbaar.” 

Het werd drie jaar geleden een serieus probleem in Tilburg: zwervers uit Polen, Bulgarije, Roemenië en andere EU-landen. Vooral in de winterperiode bevolkten ze de trappenhuizen en portieken van parkeergarages en appartementencomplexen: de taal niet machtig, veelal onder invloed van drank en/of drugs. Politieke partijen trokken aan de bel: ook voor bezoekers van het stadshart waren deze mensen in de ogen van sommigen geen aanbeveling.

  1. WeerZien: zangers en vaandeldrager Heikes Mannenkoor

    WeerZien: zangers en vaandeldra­ger Heikes Mannenkoor

    Eerst even een correctie. De foto van vorige week was gemaakt op het Tilburgse Radiopleintje, zo werd gedacht. Klopt niet! Het Radiopleintje ligt weliswaar op een steenworp afstand, maar de foto is gemaakt op de Oude Markt. ,,Rechts zit nu Anvers en op de achtergrond zie je de spullen van George van Delft. Ondertussen is daar nu een zaak waar vlaaien verkocht worden. Als Gerard Coolen (op de foto, red.) op zou kijken, zou hij de Heikese kerk kunnen bewonderen", schrijft Marcel van den Hurk, net als George van Delft een van de oprichters van de Kruikenmarkt.