Volledig scherm
Pim Hoogeveen (links) in gesprek met zijn levend boek Pim de Jong, tijdens Human Library in de LocHal in Tilburg. © Tom Tacken

Pim dankt het happy end van zijn ‘levend boek’ aan de Here Jezus

VIDEOTILBURG - De mooiste boeken kennen een verrassende afloop. Pim Hoogeveen kwam donderdag naar de LocHal in Tilburg om het verhaal van een ex-psychiatrisch patiënt te aanhoren. 

Uit de boekenkast werd Pim de Jong uit Dongen gehaald. Ze gingen samen aan een tafeltje zitten, omringd door andere ‘levende boeken’ en hun lezers. 

Een jonge vrouw in een rolstoel die over haar spina bifida vertelde; een veteraan die verhaalde over zijn tijd in Libanon;  een pelgrim die last van smetvrees heeft. 

In het geroezemoes van al die ontmoetingen vertelde Pim de Jong aan Pim Hoogeveen hoe hij zijn miserie te boven is gekomen: ,,Mijn nieuwe leven heb ik aan de Here Jezus te danken. Dat is de reden dat ik ex-psychiatrisch patiënt ben. Zonder hem was ik er misschien wel helemaal niet meer geweest.”

Quote

Het gaat, als ik het goed begrijp, om het vinden van de verhalen achter mensen

Pim Hoogeveen

Ook tijdens de achtste editie van de Human Library (zie BD-dossier) bleek de belangstelling groot. ,,Interessant concept", gaf Pim Hoogeveen van tevoren te kennen, terwijl zijn vriendin al een levend boek aan het lezen was. ,,Het gaat, als ik het goed begrijp, om het vinden van de verhalen achter mensen. En het doorbreken van je eigen vooroordelen.”

Volledig scherm
Human Library in de LocHal © Tom Tacken

Eigen vader aan het tafeltje

Ook Stef Groot Bluemink, die woensdag in het Brabants Dagblad al over zijn verleden als drugsverslaafde vertelde, had over lezers niet te klagen. 

De eerste was wel een héél bijzondere: ,,Mijn eigen vader. Hij heeft een groot deel van mijn leven gemist en vond dit een mooie kans om meer van me te weten te komen. Ik keek ervan op, maar het is een goed gesprek geworden.”

Volledig scherm
In gesprek met een wildvreemde, het concept achter Human Library © Tom Tacken
  1. WeerZien: zangers en vaandeldrager Heikes Mannenkoor

    WeerZien: zangers en vaandeldra­ger Heikes Mannenkoor

    Eerst even een correctie. De foto van vorige week was gemaakt op het Tilburgse Radiopleintje, zo werd gedacht. Klopt niet! Het Radiopleintje ligt weliswaar op een steenworp afstand, maar de foto is gemaakt op de Oude Markt. ,,Rechts zit nu Anvers en op de achtergrond zie je de spullen van George van Delft. Ondertussen is daar nu een zaak waar vlaaien verkocht worden. Als Gerard Coolen (op de foto, red.) op zou kijken, zou hij de Heikese kerk kunnen bewonderen", schrijft Marcel van den Hurk, net als George van Delft een van de oprichters van de Kruikenmarkt.