Voertuigen die langer zijn dan 10 meter mogen niet over de spoorwegovergang bij De Brem in Berkel-Enschot.
Volledig scherm
Voertuigen die langer zijn dan 10 meter mogen niet over de spoorwegovergang bij De Brem in Berkel-Enschot. © De Kort Media/Toby de Kort

ProRail doet aangifte tegen chauffeur na aanrijding Berkel-Enschot: ‘Mensenlevens in gevaar gebracht’

BERKEL-ENSCHOT - ProRail doet aangifte tegen de vrachtwagenchauffeur die woensdag betrokken was bij het ongeluk op het spoor bij Udenhout en Berkel-Enschot. De vrachtwagen met bomen was volgens de spoorbeheerder bijna 18 meter lang, terwijl op deze overgang een maximum geldt van 10 meter. 

,,Hier zijn levens in gevaar gebracht", zegt een woordvoerder van ProRail. ,,We hebben hier ongelooflijk veel geluk gehad.”

Regiodirecteur Wendy de Wild vult aan: ,,Wij vinden het onacceptabel dat een vrachtwagenchauffeur zich niet houdt aan de regels rond overwegen. Deze vrachtwagen mocht de overweg niet gebruiken. Gelukkig zijn hier nu geen gewonden gevallen, maar dat had heel goed anders kunnen uitpakken.”

Schade

Daarnaast wordt het de chauffeur aangerekend dat duizenden mensen de hele dag moesten omreizen of met de bus moesten reizen. Ook wil ProRail graag dat de man of zijn bedrijf opdraait voor de schade aan het spoor en infrastructuur. 

Het is volgens het spoorbedrijf ook tijd voor een gesprek met Transport en Logistiek Nederland over dit soort ongelukken. 

Oorzaak

ProRail geeft aan dat het aan beide kanten van het spoor duidelijk staat aangegeven dat wagens langer dan 10 meter niet overheen mogen. Toch wil de woordvoerder niet vooruitlopen op resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Dat wordt gedaan door de onafhankelijke Inspectie voor Leefomgeving en Transport. 

Schade enorm na treinbotsing in Berkel-Enschot.
Volledig scherm
Schade enorm na treinbotsing in Berkel-Enschot. © Toby de Kort / De Kort Media
Trein ramt vrachtwagen in Berkel-Enschot.
Volledig scherm
Trein ramt vrachtwagen in Berkel-Enschot. © Toby de Kort / De Kort Media