Raadsels rond per ongeluk aangetroffen put worden onderzocht in Hilvarenbeek
HILVARENBEEK - Wat er op acht meter diepte ligt in de put bij de kerk in Hilvarenbeek, moet na drie jaar eindelijk duidelijk worden. Een onderzoek moet verder uitwijzen om wat voor soort put het gaat. In oktober 2019 werd die per ongeluk ontdekt. En weer ondergestopt, maar daar komt nu dus verandering in.
Ideeën voor de oude put aan de Vrijthof zijn er genoeg, weet Werner Hermans. Als heemkundige en vrijwilliger van de stichting Beekse Toren die de kerktoren beheert, heeft hij gemerkt dat de keurig gemetselde put behoorlijk tot de verbeelding spreekt. ,,Weer opmetselen is een van die ideetjes of er een glazenplaat overheen leggen. Daar gaan we zeker over nadenken, maar eerst moet je meer weten. Was het een water-, een beer- of een brandput? Zat er een pomp of een wip? Ligt er iets op de bodem? Gaat de put terug op een nog veel oudere put.”
Iedereen dacht dat het een oude grafsteen was, het zware, donkere blok dat al sinds mensenheugenis in de fietsenstalling naast de Sint Petruskerk lag. Toen die stalling in 2019 opnieuw werd ingericht, wilde de Torenstichting die steen eens goed bekijken. Tot verbazing van alle betrokkenen was het helemaal geen graf. Er kwam een gemetselde waterput in zicht, in goede staat nog bovendien. Vergeten door iedereen in Hilvarenbeek. Na die ontdekking werd het gat weer toegedekt.
Geschiedenis verhaalt over putten vanaf 1662
Jan van Helvoirt uit Esbeek heeft toponiemenonderzoek gedaan is is vrij veel verwijzingen naar putten in de buurt van de kerk en de Vrijthof tegengekomen. Ook heemkundige Cees Prinsen deed archiefonderzoek. Zo is er in 1788 een nieuwe put aangelegd op het kerkhof. Dit is waarschijnlijk de gevonden put, die mogelijk teruggaat op een ouder exemplaar.
In 1762 zijn er drie gemetselde waterputten aangelegd op de markt, de huidige Vrijthof. En in 1662 is er een brandhuisje gebouwd. Misschien is het acht meter diepe gat wel de brandput die bij dat huisje hoorde.
Nu willen we weten wat er op de bodem ligt en wat voor soort put het is
Hermans: ,,Voor het archiefonderzoek hebben we genoeg kennis en kunde in huis bij de Heemkundekring. Nu willen we weten wat er op de bodem ligt en wat voor soort put het is. Voor zo’n onderzoek heb je een professional nodig. Een startdatum hebben we nog niet.”
Na dat onderzoek, wordt de put wellicht permanent blootgelegd of de zaken die op de bodem liggen, tentoongesteld. Dat zou prima passen in de uitvoering van de centrumvisie van de gemeente Hilvarenbeek, vindt Hermans. Die ook al lijntjes heeft uitgegooid bij centrumondernemers en het parochiebestuur. Tot nu toe lijkt iedereen enthousiast.
,,Over wat het allemaal gaat kosten, zover zijn we nog niet. Alles begint met ambitie, dan volgen de fondsen vanzelf”, hoopt Hermans. ,,Dat we iets met deze put moeten, dat is voor mij in elk geval duidelijk. Dat kan een prachtig ding worden in het centrum van Hilvarenbeek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
PREMIUM
De schatten van Jan van Helvoirt zijn voor iedereen in te zien ‘en het werk is nog niet af’
HILVARENBEEK - Roept u maar: een naam die in Hilvarenbeek of een van de kernen voorkomt. Grote kans dat die te vinden is in het archief van Jan van Helvoirt uit Esbeek. Die stelt zijn schat aan informatie nu beschikbaar op internet. En daarmee komt de archivaris in aanmerking voor de Lanciersprijs van het Regionale Archief in Tilburg. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
met video
Flinke brand in garage bij woning De Moer, bewoonster ademt veel rook in
DE MOER - In een garage bij een woning aan de Middelstraat in de Moer woedde vrijdagavond een flinke brand. De bewoonster van de woning ademde bij de brand veel rook in. -
Tweetal meisjes mishandeld door groep meiden in Rijen
RIJEN - Twee meisjes zijn donderdagavond 5 mei mishandeld door een groep andere meiden op de Hoofdstraat in Rijen. Het tweetal raakte hierbij gewond. Dat meldt een politiewoordvoerder.
-
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
PREMIUM
Vondst waterput naast Sint Petruskerk verrast Hilvarenbeek
HILVARENBEEK - Tijdens de aanleg van de fietsenstalling naast de Sint Petruskerk in Hilvarenbeek is een oude waterput aangetroffen. Het is nog onduidelijk wat er precies mee gaat gebeuren, maar voor lokale heemkundigen en (amateur-)archeologen is de vondst alvast een feestje. -
PREMIUM
Na kritiek buurtbewoners: Tilburg op zoek naar andere plek voor ‘Urban Factory’
TILBURG - Na de eerste bewonersbijeenkomst over de ‘Urban Factory’, een culturele ontmoetingsplek voor jongeren in Tilburg-Noord, oogstte de gemeente vooral kritiek. De tweede bijeenkomst dinsdagavond in wijkcentrum De Ypelaer verliep soepeler, met als uitkomst een onderzoek naar drie andere locaties voor het gebouw. Ondertussen begint de tijd te dringen.