Volledig scherm
© ANP

Rechter: ‘Tilburg mag autoverhuurder KAV niet meer in kwaad daglicht stellen’

TILBURG - De gemeente Tilburg is door de rechtbank van Amsterdam op de vingers getikt. Tilburg mag een jaar lang niet zeggen dat autoverhuurbedrijven, die niet aan de vergunningplicht willen voldoen, crimineel zijn.  Autoverhuurbedrijf KAV had een zaak aangespannen.

Het bedrijf, dat ook een vestiging in Tilburg heeft, wil om principiële redenen niet aan de vergunningsplicht voldoen. Tilburg voerde die in 2017 in bij haar strijd tegen drugscriminaliteit. Zo wil ze malafide bedrijven uit de stad weren. 

KAV maakte vanaf het begin bezwaar. Het bedrijf vindt dat ze onterecht wordt gecriminaliseerd. Gevestigde bedrijven worden volgens KAV op kosten gejaagd - de leges voor een aanvraag bedragen 1.470 euro - terwijl criminelen illegaal of buiten Tilburg verdergaan. De autoverhuurder meent bovendien dat gemeente niet zomaar een hele branche kan verplichten om een vergunning aan te vragen.

Uitlatingen in de media

In uitspraken in diverse media legde de gemeente meermaals de link  tussen weigeraars van de vergunning en criminaliteit. KAV over één kam scheren met criminele bedrijven is onnodig grievend, stelt de rechter. Daarom verbiedt de rechter de burgemeester, wethouders en ambtenaren hierover een jaar lang uitspraken te doen.  Tilburg denkt overigens niet dat KAV zich met criminele activiteiten bezighoudt, gaf een woordvoerder toe tijdens de zitting. 

Dwangsom van 15.000 euro

Weterings legde KAV in 2018 een dwangsom op omdat het bedrijf de vergunningsplicht weigert. Dat bedrag is opgelopen tot het maximum van 15.000 euro. Met een dwangbevel in de hand wil de burgemeester betaling afdwingen. KAV spande hiertegen een zaak aan de rechtbank van Breda. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.