Regio Hart van Brabant stuurt brandbrief naar Kamer over financiële tekorten, ‘Bodem schatkist in zicht’
TILBURG - De negen samenwerkende gemeenten in de regio Hart van Brabant maken zich grote zorgen over hun financiële positie en daarmee de gevolgen voor de leefbaarheid in de steden en dorpen. Dat schrijven zij in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Erik van HestBron:BD
In de brief doet de regio Hart van Brabant het dringende verzoek aan de Kamer om de financiële positie van de gemeenten weer op een gezond peil te brengen, zodat deze hun maatschappelijke functies kunnen blijven vervullen en gewapend de naderende economische crisis tegemoet kunnen treden.
Scheve verhoudingen
De tekorten zorgen ervoor dat wij nu al harde keuzes moeten maken in het aanbod van noodzakelijke voorzieningen.
Regio Hart van Brabant in brandbrief in Tweede Kamer
De regio Hart van Brabant bestaat uit Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. De gemeenten stellen dat zij een voorbeeldregio vormen op het gebied van regionale samenwerking in Nederland. Desondanks hebben alle negen gemeenten te maken met grote tekorten. ‘Dat betekent wij nu al harde keuzes moeten maken in het aanbod van noodzakelijke voorzieningen en daarnaast interen op noodzakelijke reserves. Bij een deel van onze regiogemeenten is zelfs de bodem van de schatkist in zicht’, zo staat in de brief te lezen.
Volgens de gemeenten is de scheve financiële verhouding tussen het Rijk en de regionale overheden de oorzaak van de problemen. In hun brief wijzen zij erop dat de opdracht om gemeenten samen te voegen door het huidige kabinet is losgelaten, maar dat de kortingen vanuit het Rijk nog steeds van toepassing zijn. Met gevolgen voor onder meer het sociaal domein. Daarin komt de regio Hart van Brabant ruim 30 miljoen euro tekort voor de Jeugdhulp en 15 miljoen op het gebied van de Wmo.
Investeren
De gemeenten tonen zich bezorgd over signalen dat zij moeten gaan bijdragen aan het begrotingstekort dat door de coronacrisis zal ontstaan. ‘De vraag daarbij is of je überhaupt moet gaan bezuinigen om daarmee niet in een negatieve economische spiraal te belanden. Wij zien als regio meer in investeren.’
Als mogelijkheden om de financiële positie te verbeteren noemen de gemeenten onder meer een toereikend budget voor de jeugdhulp en Wmo en een reële compensatie van de kosten die gemaakt zijn vanwege Corona-crisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.