Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © ANP XTRA

RIVM: nauwe contacten van man met coronavirus in kaart brengen

TILBURG - De GGD en het RIVM brengen in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de 56-jarige man uit Loon op Zand die het coronavirus heeft opgelopen. 

De man is kortgeleden in de regio Lombardije in Italië geweest. Met labonderzoek is donderdag vastgesteld dat de man het coronavirus heeft. Hij zit in isolatie. 

Twee keer per dag temperatuur opnemen

Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de man. Deze personen worden in de gaten gehouden en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD, zo laat het RIVM weten. De personen moeten ook melding maken van andere klachten die ze hebben. Door die maatregelen hoopt het RIVM de kans te verkleinen dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Symptomen van het coronavirus

Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die de afgelopen twee weken in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in delen van Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19. 

De eerste besmetting in Nederland is een feit. De patiënt ligt in quarantaine in het ziekenhuis. Eerder deze week namen wij een kijkje in deze ruimtes en legde een arts uit hoe het er in deze kamers aan toegaat.

De ziekteverschijnselen lijken op een gewone griep. Maar wat is het verschil en hoe herken je de symptomen van het coronavirus? En wat kun je doen om besmetting te voorkomen?  

Minister-president Mark Rutte wenst in een tweet de man die het coronavirus heeft opgelopen alle sterkte en beterschap toe.