Volledig scherm
© iStock

RIVM opent speciaal telefoonnummer voor vragen over coronavirus

De informatielijn voor ragen over het coronavirus is vanmiddag geopend. Dat nummer is 0800-1351, meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Jaap van Dissel van het RIVM zei vrijdagochtend bij Goedemorgen Nederland dat het nummer dit weekend pas wordt gebruikt. Mensen die vragen hebben over het coronavirus kunnen daar terecht. Het telefoonnummer is speciaal bedoeld voor een goede informatievoorziening in crisistijd.

De GGD liet tegen de middag weten dat voor algemene vragen over het virus inwoners uit West-Brabant terechtkunnen bij de GGD West Brabant via 085-0785617 en inwoners van Midden (omgeving Tilburg) bij de GGD Hart van Brabant via 0900-3646464.

Landelijke informatielijn

Om er voor te zorgen dat de GGD, RIVM en huisartspraktijken niet platgebeld worden met vragen over het coronavirus wordt de landelijke informatielijn ingeschakeld. ,,Dat nummer komt er zeker", zegt Jaap van Dissel. ,,Ik kan het alleen nu nog niet geven, maar dat wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt via de website van RIVM", zei hij vrijdagochtend.  

Verder laat Van Dissel weten dat het contactonderzoek naar de man uit Loon op Zand loopt en dat dat enige tijd in beslag kan nemen. ,,Tot dat gereed is, is het nog speculeren. Er wordt gewoon gekeken met wie hij contact heeft gehad in de periode dat hij besmettelijk is geweest.” 

Van Dissel herinnert mensen eraan dat het virus een beperkte reikwijdte heeft. Druppeltjes waar het virus inzit gaan zo'n anderhalve meter. ,,Dat betekent dat als hij op grote gelegenheden is geweest, in de praktijk alleen de mensen met wie hij intens contact heeft gehad moeten worden opgespoord. Carnaval vier je toch vaak in groepen. Dat hoeft de opsporing niet in de weg te staan.”