Impressie van de volumestudie voor de woontoren aan het Pieter Vreedeplein, gezien vanuit de bestaande woontoren.
Volledig scherm
Impressie van de volumestudie voor de woontoren aan het Pieter Vreedeplein, gezien vanuit de bestaande woontoren. © Winkelrondje CV

Ruzie over besluit woontoren Tilburg: ‘ondemocratisch’

TILBURG - Moet een ‘crisisraad’ maandag een besluit nemen over ‘een politiek gevoelig besluit’ als de woontoren aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg? Die vraag is onderwerp van ruzie tussen Hans Smolders en burgemeester Weterings. De fractievoorzitters komen er vrijdag in spoedoverleg over bijeen.  

Hans Smolders
Volledig scherm
Hans Smolders © Beeld Werkt

Nu de gemeenteraad door corona niet in z'n geheel bijeen kan komen, vergadert die maandag in afgeslankte vorm: acht leden vanuit de coalitiepartijen en zeven vanuit de oppositie nemen een reeks besluiten. In een open brief roept Hans Smolders  Weterings donderdag echter op het punt over de omstreden woontoren uit te stellen.

,,De Coronacrisis mag nooit misbruikt worden om politiek gevoelige zaken er nu even doorheen te drukken zoals bij deze hoge woontoren in Beschermd Stadsgezicht”, stelt de fractievoorzitter van de LST in een open brief.  Volgens Smolders kan een besluit prima genomen worden zodra de Tweede Kamer naar verwachting via een spoedwet digitale besluitvorming door de voltallige gemeenteraad mogelijk maakt.  ,,Dat is al op 9 april.”

Afstand van gemaakte afspraken

Theo Weterings
Volledig scherm
Theo Weterings © copyright Marc Bolsius

Het gaat om de vaststelling van het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moet maken. Tientallen omwonenden  lopen te hoop tegen deze ‘Hudson Tower’. De gemeente echter wil niet nog meer tijd verliezen. ,,Natuurlijk zit dit in de eindfase en heeft de coalitie zijn keus gemaakt", erkent Smolders, ,,maar moties moet je normaal kunnen behandelen. Je moet hierin de schijn niet tegen je willen hebben.” Volgens hem hebben de fractievoorzitters eerder deze week ‘gesproken’ over de vergaderwijze, ‘maar geen afspraken gemaakt’. 

Volgens Weterings echter neemt Smolders wel degelijk afstand van gemaakte afspraken. ,,Ongewenst”, schrijft hij in een reactie aan de fractievoorzitters. ,,De kwalificaties ongewenst en ondemocratisch laat ik geheel voor  rekening van Smolders”. Weterings heeft voor vrijdag niettemin een extra bijeenkomst van het presidium uitgeschreven om tot een oplossing te komen.