Johan van Wezel in zijn Novy aan het Rootven in Moergestel.
Volledig scherm
Johan van Wezel in zijn Novy aan het Rootven in Moergestel. © Beeld Werkt

Schijnzekerheid of niet, winkelier te Moergestel heeft honderd mondkapjes te pakken: ‘En vanmiddag komt de gel’

MOERGESTEL - Eens in het jaar, gemiddeld, vraagt een klant van de Novy in Moergestel naar een mondkapje. ,,Nu wel tien per dag", meldt Johan van Wezel, die daarmee tien dagen vooruit hoopt te kunnen. 

,,Ik heb vanmorgen twee dozen van vijftig stuks op kunnen halen”, meldt Van Wezel immers. Waar, dat zegt hij liever niet. ,,Bij een groothandel hier in het dorp. Je moet als plaatselijke winkelier je connecties hebben, hè.”

Vrijdagmiddag komt via dezelfde groothandel een partij desinfecterende gel zijn winkel binnen, want ook daarnaar blijkt in deze bange tijden van het coronavirus grote vraag te zijn. 

Het is een gevoelskwestie

Van Wezel weet dat goed je handen met gel wassen belangrijk is, maar dat mondkapjes schijnzekerheid bieden. ,,Ik zeg er ook altijd bij dat het een gevoelskwestie is. Maar als zo'n kapje mensen een goed gevoel geeft, wie ben ik dan om ze dat te onthouden?”   

Quote

Je moet als plaatselij­ke winkelier je connecties hebben, hè

Johan van Wezel

Drogisterij DIO bijvoorbeeld, vlakbij de Novy aan het Rootven, is door al zijn mondkapjes en handgel heen. Maar ook apotheken in de regio zijn door hun voorraden heen. 

6,50 euro per kapje

Volgens de wet van vraag en aanbod is de prijs van het mondkapje in de winkel van Novy tot 6,50 euro gestegen. Dat bedrag komt volgens Van Wezel overeen met de inkoopprijs. ,,Ik hoef er niet aan te verdienen. Het is vooral service voor mijn klanten.”

Quote

Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnze­ker­heid

RIVM

Overigens adviseert het RIVM alleen mondkapjes voor medisch personeel, zo staat op de site van het instituut te lezen:

‘Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen, als je ze op de juiste manier gebruikt. Ze moeten heel goed sluiten over neus en mond, en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.’

Moergestelnaar Bart Trompenaars gaf daar op Facebook deze vertaling aan: ‘In een vergiet blijft geen water staan.’

Mondkapjes bij Novy van Wezel in Moergestel
Volledig scherm
Mondkapjes bij Novy van Wezel in Moergestel © Facebook Novy

3 voor 5 euro

De handel in mondkapjes lijkt ook buiten de winkels welig te tieren. 'Mondkapjes met hoofdelastiek’ worden bijvoorbeeld in de Facebook-groep ‘Verkoop van alles uit Tilburg’ aangeboden tegen de prijs van 5 euro voor 3 stuks.

Geen mondkapjes meer bij BENU-apotheek Jan Heins in Tilburg.
Volledig scherm
Geen mondkapjes meer bij BENU-apotheek Jan Heins in Tilburg. © Jesse van Beljouw
  1. 100 geïsoleerde ouderen in Gilze en Rijen opgevrolijkt met bloemen: 'Aan iedereen wordt gedacht!’
    Video

    100 geïsoleer­de ouderen in Gilze en Rijen opgevro­lijkt met bloemen: 'Aan iedereen wordt gedacht!’

    RIJEN - Niet alleen de zon straalde Goede Vrijdag uitbundig. Kleurrijke bloemen toverden vrijdag bij zo'n 150.000 ouderen in Nederlandse verzorgingshuizen een stralende lach op het gezicht. Zo ook bij 50 bewoners van woonzorgcentrum Vita in Rijen en 50 bewoners van Zorgcentrum Sint Franciscus in Gilze. Ze waren zichtbaar aangedaan door het hartverwarmend gebaar, een hart onder de riem in deze eenzame coronatijd.