Volledig scherm
'Das Narrenschiff' van Nick J Swarth © Collectie Nick J Swarth

‘Schmuddelsprudel’ van Nick J. Swarth in Metropolitan Museum Tilburg

TILBURG - Bij het Metropolitan Museum Tilburg, een prachtige naam voor raamexposities bij een woning aan de Stedekestraat,  zijn van 23 augustus tot en met 30 september assemblages van van Nick J. Swarth te zien.  De titel van de tentoonstelling is’ Schmuddelsprudel’. Het werk, gemaakt van gevonden voorwerpen, was nog niet eerder in Tilburg te zien, wel in Berlijn, Landshut en Tilburgs buursteden Breda en Eindhoven. 

Nick J. Swarth (Tilburg, 1959) is als maker actief in diverse disciplines. Het uitgangspunt is altijd tekst. Van 2005 tot 2007 was hij stadsdichter van Tilburg. Ook maakte hij met typograaf Sander Neijnens al zo'n 35 gedichten in de openbare ruimte. Ook is hij de stem van noise rock gezelschap Betonfraktion. 

Smerige van het materiaal

In de Stedekestraat exposeert Swarth  werk dat is samengesteld uit bestaande voorwerpen, in zijn geval zijn dat op straat gevonden voorwerpen.  Het werk kenmerkt zich door een rauwe, maar ook poëtische stijl. De titel van de tentoonstelling, ‘Schmuddelsprudel’, slaat op het reine van een bron en het smerige van het materiaal waarmee Swarth werkt. Bij hem krijgt het onooglijke, het morsige, een tweede leven. 

Te zien: Stedekestraat 15 Tilburg