Volledig scherm
Kinderen van Den Bijstere aan de slag met een pet-flesje. © Rolph Adriaansen

Schoolkinderen Tilburg maken start met recyclen pet-flesjes

TILBURG - Leerlingen die van hun eigen pet-flesjes een honderd procent gerecyclede hanglamp voor hun school maken. Op twintig Tilburgse basisscholen gaat dat gebeuren, en kinderen van Den Bijstere zetten dinsdag als eersten de beginstap.

Initiatiefnemer Rolph Adriaansen (de Genietgroep) presenteerde een workshop, waarin de kinderen onder meer kunststof flesjes tot een zes meter lange draad versneden. Hierna gaan ze flesjes verzamelen, die ze later al fietsend tot granulaat vermalen. Dat wordt uiteindelijk een bol, die wordt aangekleed tot een hanglamp met led-verlichting. 

‘VanPETnaarPRETmetLED’ noemt Adriaansen het recyclingproject. De gemeente Tilburg stelt hem in staat er twintig basisscholen bij te betrekken. 

De Genietgroep heeft nog een ander project lopen:  het inzamelen door de jeugd van pet-flesjes in de wijk de Besterd. Elk ingeleverd flesje levert een stempel op, tien stempels staan voor vijftig cent korting op aankopen in de Plus-super op de Besterdring. 

Die flesjes worden uiteindelijk verwerkt tot een kroonluchter die in de LocHal komt te hangen. ,,Naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar", zegt Adriaansen. De teller staat nu op 17.000 ingezamelde exemplaren.