Volledig scherm
Een fragment uit het filmportret van Anne-Marie Holthausen, met in het midden de nieuwe Gildekoning van de Biest, Joost Geboers. © Anne-Marie Holthausen / LocusHaus

Sfeervol portret van het Koningsschieten in Biest-Houtakker

BIEST-HOUTAKKER - Een hoogtijdag, zo omschrijft gildebroeder Ad Timmermans het Koningsschieten in Biest-Houtakker. Iedere vier jaar komt het gilde OLV Broederschap samen voor de traditie waarbij schutters met handboog een houten vogel proberen te raken. Filmmaakster Anne-Marie Holthausen maakte een sfeervol portret van de bijzondere dag voor Biest-Houtakker.

Het Koningsschieten vond dit jaar plaats op 1 september en leverde een nieuwe koning op. Na een spannende strijd met schutters Ad Timmermans, Mart van de Wiel, Frans van Oort en Toine van Balkom was het tamboer Joost Geboers die de vogel van de boom schoot. Hij mag zich de komende vier jaar koning noemen. 

In haar reportage over de traditie volgde cameravrouw en BD-columniste Holthausen het Bieste gilde vanaf de vroege ochtend, als de tamboers hun gildebroeders letterlijk thuis komen optrommelen. Ook de strijd van de schutters en de feestelijkheden daarna zijn op treffende wijze in beeld gebracht.

Volledig scherm
Een fragment uit het filmportret van Anne-Marie Holthausen over het Koningsschieten in Biest-Houtakker. © Anne-Marie Holthausen
  1. Opluchting bij podiumschuwe Arjen na vier  uitverkochte concerten, duizenden fans zielsgelukkig

    Opluchting bij podiumschu­we Arjen na vier uitverkoch­te concerten, duizenden fans zielsgeluk­kig

    Arjen Lucassen, het meesterbrein achter het wereldberoemde rockoperaproject Ayreon, kijkt met een positief gevoel terug op de vier zeer exclusieve concerten die hij afgelopen weekend in het Tilburgse poppodium 013 heeft gegeven. De Brabantse kluizenaar lokte 12.000 bezoekers uit ruim zestig landen naar Nederland, een unieke prestatie voor een Nederlandse muzikant. ,,Zelfs deze perfectionist is heel tevreden!”