Volledig scherm
De orthopedisch chirurgen Olav van der Jagt (l) en Pieter Druyts kijken samen met fysiotherapeut Ellen Horrevoets hoe vlot deze patiënt weer loopt na haar heupoperatie. © ETZ Fotografie & Film

Sneller herstel door nieuwe techniek bij gebruik heupprothese

TILBURG - Patiënten herstellen sneller door het met een nieuwe techniek vervangen van een heup via een heupprothese, claimt het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.  

Op de nieuwe manier wordt de heup geplaatst via de voorkant van de heup, in plaats van via de zij- of achterkant. Daardoor is er veel minder schade aan spieren en minder pijn. Ook is de kans dat de heup uit de kom schiet minder groot en is er minder kans op mank lopen, geeft het ziekenhuis aan. Patiënten kunnen al veel sneller allerlei dingen zelf doen, zoals bukken en op de zij slapen. Ook werken en sporten zijn eerder weer mogelijk.

Ingewikkelde techniek

Orthopedisch chirurgen Olav van der Jagt en Pieter Druyts zijn op dit moment de enige twee orthopedisch chirurgen die de techniek toepassen. ,,We hebben de eerste heupvervangingen gehad, en zowel de fysiotherapeuten als wij zijn heel enthousiast. Het is de bedoeling dat ook andere collega’s deze techniek leren. Dat duurt even, want het is een ingewikkelde techniek. Maar de voordelen zijn zo groot voor de patiënt, dat het de moeite waard is.”

Niet bij ernstig overgewicht

De techniek is niet geschikt voor elke patiënt. Zo is de ‘voorste heup benadering’ bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen met ernstig overgewicht. Van der Jagt: ,,We kijken per patiënt of deze techniek gebuikt kan worden. Want het heeft zo veel voordelen, dat we dat bij voorkeur wel doen.”

 Jaarlijks vervangen de orthopeden in het ETZ ongeveer 650 heupen en 600 knieën. Dit maakt het ETZ een van de grootste orthopedische centra van het land.