The making of Tao of T
Volledig scherm
The making of Tao of T © Janine Hendriks

Stadsdichter Tilburg: gedicht II is door kunstenares vertaald naar een grafische prent

TILBURG - Grafisch ontwerper Janine Hendriks zal op zaterdag haar interpretatie van stadsgedicht II presenteren in boekhandel Livius de Zevensprong. Stadsdichter A.H.J. Dautzenberg maakt de komende twee jaar elke maand een stadsgedicht. Elk gedicht zal door een Tilburgse kunstenaar worden bewerkt tot een nieuw kunstwerk

Stadsgedicht III wordt in november gepresenteerd tijdens de sneakpreview in Cinecitta. Fotograaf en componist Merijn Bisschops heeft zich ontfermd over stadsgedicht IV. Componist en gitarist Frank Crijns zette het eerste gedicht om in een muziekstuk. Dautzenberg noemt zijn reeks de tao van de T. , waarbij de letter T verwijst naar de stad Tilburg.

Janine Hendriks: ,,Volgens het taoïsme bevindt alles zich in een perfecte harmonie die niet statisch is, maar in voortdurende verandering. Voor mijn bewerking van het stadsgedicht heb ik het beeldmerk van de T als uitgangspunt genomen. De gekleurde rechthoek met daarin een witte T. Wat mij verbaasde is het feit dat die T wit moet zijn. Het is heel makkelijk om het beeldmerk op een andere, meer taoïstische manier te lezen, namelijk met een uitgespaarde T. De T als leegte.”

De Ploeg

Hendriks liet zich bij haar werk inspireren door Hendrik Werkman (1882-1945), een van de kernleden van het roemruchte Groningse expressionistisch kunstenaarscollectief De Ploeg. In navolging van Werkman is ze gaan experimenteren op de drukpers. “Ik heb geprobeerd om meer beweging en gelaagdheid in de T te brengen. Het resultaat is een reeks grafische prenten waarop de Tao van de T is verbeeld. In de traditie van De Stijl heb ik me beperkt tot de primaire kleuren.” Kunststroming De Stijl is ruim een eeuw geleden in Tilburg ontsproten. 

Janine Hendriks
Volledig scherm
Janine Hendriks © Collectie Janine Hendriks

De presentatie van gedicht en de interpretatie van Janine Hendrik is zaterdag om 15 uur.  De prenten (50 bij 70) zijn dan ook te koop, net als een afdruk van het nieuwe gedicht.  Het werk is daarna ook te zien op de site van de Tao van de T