Stakend personeel ETZ Tilburg zingt er lustig op los voor minder werkdruk en meer salaris

videoTILBURG - Dat ze mensen kunnen verplegen, weten we. Maar dat ze ook zo goed kunnen zingen, was de verrassing woensdagmorgen bij de start van de ziekenhuisstaking bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Daar werd niet alleen het landelijke stakingslied 'Heb je even voor ons’ gezongen, de kinderafdeling had een eigen lied gemaakt waarin ze de hoge werkdruk en het lage salaris aan de kaak stelden. In een bomvolle hal bij de hoofdingang van locatie Elisabeth klonk dat, op de melodie van een Onbewoond Eiland, zo:

‘K had vanmorgen al voor dag en dauw,
een vieze poepbroek in mijn hand
Een bloedvlek op mijn linkermouw
CAO ik word niet goed
En toen 'k salaris kreeg
Je raadt het reeds
De rekening was weer snel leeg
Werruk druk
Die neemt ook toe
Wij willen meer doe-koe’

De kinderafdeling van het ETZ zingt een eigen stakingslied.
Volledig scherm
De kinderafdeling van het ETZ zingt een eigen stakingslied. © Hein Eikenaar/BD

Bij het ziekenhuis doen 43 afdelingen aan de staking mee, ook op de locaties TweeSteden en in Waalwijk. Overigens ging niet alleen de spoedhulp door, ook verschillende afdelingen draaiden gewoon diensten. Dat zorgde voor de nodige toeloop aan patiënten. Die werden rond 8.30 uur getrakteerd op een oorverdovend getoeter en applaus, dat een minuut duurde. 

Verplegend personeel luistert naar speeches van de stakingsleiders in de hal van het ETZ.
Volledig scherm
Verplegend personeel luistert naar speeches van de stakingsleiders in de hal van het ETZ. © Hein Eikenaar/BD

Namens het actiecomité zijn Peter Hulsinck (oncologie verpleegkundige interne dagbehandeling) en Frits van Doormaal (facilitair bedrijf) tevreden over de opkomst. ,,Als eerste actie is dit heel geslaagd. We zijn er blij mee”, aldus Hulsinck. De eerste actie? ,,Als er geen goede cao komt, dan zijn er vervolgacties te verwachten.”

Medewerkers van het ETZ, locatie TweeSteden maken een spandoek.
Volledig scherm
Medewerkers van het ETZ, locatie TweeSteden maken een spandoek. © Jan van Eijndhoven

Doormaal benadrukt dat de staking voor alle diensten wordt gehouden. ,,Dus niet alleen de verpleegkundigen. Maar ook bijvoorbeeld de laboranten, secretaresses, techniek en huishoudelijke dienst. Ook zij vallen onder deze cao.”

Spandoekenprotest en stilteactie

De acties van het ETZ gaan de hele dag door. Om 10.30 uur lopen medewerkers een protestmars met spandoeken door het ziekenhuis, om 12.15 uur wordt een stilteactie gehouden. Personeel van de drie locaties komt om 14.30 uur bijeen op locatie Elisabeth om handtekeningen te overhandigen aan de raad van bestuur. 

De stakingsactie in het ETZ, locatie TweeSteden.
Volledig scherm
De stakingsactie in het ETZ, locatie TweeSteden. © Jan van Eijndhoven