Volledig scherm
De machinist lijkt ook uit het stoomtijdperk te zijn weggelopen. © Jan van Eijndhoven/Jeroen Verhelst

Stoomlocomotief stopt ieder uur op stations Tilburg en Den Bosch

VideoTILBURG/ DEN BOSCH - Rookpluimen en heel veel toeschouwers: de stoomlocomotieven die de hele dag tussen Tilburg en Den Bosch pendelen, trekken veel bekijks. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur rijden ze op en neer. 

,,Unieke exemplaren uit de Baureihe 23. De laatste stoomlocomotieven, die tussen 1956 en 1958 in Duitsland zijn gebouwd’', aldus organisator Martijn Lankhaar. ,,De Duitse sneltreinlocomotief 01.1075 komt ook.’’ 

De treinen rijden zes keer op en neer. Om 10.24, 11.24, 12.24, 13.24, 14.24 en 15.24 is er een stoomtrein bij station Tilburg te zien. Die blijft telkens 12 minuten staan voor ‘ie weer vertrekt. Niet alleen bij de perrons, maar ook langs het spoor en bij de spoorwegovergangen schieten honderden mensen foto’s en filmpjes.


In Tilburg is in de Spoorzone ook een speciale modelspoor-tentoonstelling te zien: het grootste modelspoorevenement van Zuid-Nederland. De treintjes zijn in de Wagenmakerij te bewonderen. 

Het is niet voor het eerst dat zo'n oude trein in de moderne tijd Tilburg en Den Bosch aandoet. Vorig jaar deze tijd vergaapten ook duizenden mensen zich aan de oude locomotief:

Volledig scherm
De stoomlocomotief stopt ieder uur op station Tilburg. © Jan van Eijndhoven/Jeroen Verhelst