De bomen langs de Beerseweg in Diessen.
Volledig scherm
De bomen langs de Beerseweg in Diessen. © Beeld Werkt

‘Stop bomenkap langs wegen', pleit BMF in een dringende oproep aan de provincie

TILBURG/DIESSEN - Steeds meer bomen moeten wijken voor het wegenbeheer van de provincie Noord-Brabant. Dat ziet de Brabantse Milieufederatie (BMF) en daarom roept directeur Femke Dingemans op om daar anders mee om te gaan. ,,De provincie roept een paar weken geleden nog stoer dat er veertig miljoen bomen worden geplant. Zorg dan ook voor de bestaande.” 

De BMF doet de oproep in een brief aan de Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Daarin wordt gevraagd om als het gaat om verkeersveiligheid naar alternatieven voor bomenkap te kijken. Nu worden op meerdere plekken beeldbepalende bomen gekapt, of althans wordt dat aangekondigd. 

Zoals de honderden bomen langs de Beerseweg (N395) in Diessen (gemeente Hilvarenbeek), de kap van eveneens honderden bomen langs de N638 in de gemeenten Rucphen en Zundert, de kap van 90 bomen aan de N69-Zuid (Luikerweg) in de gemeente Valkenswaard en de kap van 278 bomen vanwege de herinrichting van de N324 in Landerd

Grote zorgen

BMF maakt zich, samen met een groeiende groep Brabanders, grote zorgen over die activiteiten. ,,Het is een structureel probleem aan het worden. Wij willen de bestuurders vragen: wat zijn jullie aan het doen? Denk bijvoorbeeld meer na over andere maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren", zegt Dingemans. 

Zoals daar zijn: geleiderails, stoplichten en andere voorzieningen, handhaven bestaande snelheid van 60 km/uur, en maximumsnelheid verlagen. Dingemans: ,,Duurzame alternatieven. Die zijn er voldoende. En doe dat voordat we bij de rechter tegenover elkaar staan.”