Volledig scherm
Wachttijd? Nog driekwart jaar en dan kan de fietsenstalling aan de noordzijde van station Tilburg, pal tegenover de LocHal, open. © Bas Vermeer

Straks nooit meer zoeken naar een plek: eerste deel nieuwe (luxe) fietsenstalling station Tilburg staat

Di 10 dec: Fietsers die 's ochtends hun tweewieler bij station Tilburg willen stallen, kunnen volgend jaar een zucht van verlichting slaken. Over driekwart jaar kan de nieuwe stalling aan de noordzijde van het station open. Nog een luxe stalling ook. 

Volledig scherm
Impressie van de stalling die nu wordt gebouwd. Zicht vanuit horecagelegenheid RAW. Op links: de Willem II-passage. © cepezed

Twee verdiepingen vol fietsen. Je kunt er je bakfiets kwijt, de elektrische fiets opladen. Met het schuine rolpad omhoog naar de eerste verdieping. Er komt een groen dak op te liggen (met mos) en elektronische borden geven aan waar in de stalling nog plek is. Zo hoef je je nooit meer in alle haast het leplazurus te zoeken. 

Oh: en de eerste 24 uur is de stalling (die continu bewaakt wordt) gratis. 

Wachttijd? Nog driekwart jaar en dan kan de fietsenstalling aan de noordzijde van station Tilburg, pal tegenover de LocHal, open. Het wordt een flinke jongen: 160 meter stalling loopt van de Willem II-passage (waar de ingang zit) tot aan het Burgemeester Stekelenburgplein. Met plaats voor 4000 fietsen.

Verlossing

Volledig scherm
Het zal een verlossing zijn voor al wie nu rond het station parkeert. De tijdelijke stalling van de gemeente aan het Brokxplein is tot de nok toe gevuld. Rijen dik staan de fietsen (eigenlijk illegaal) naast EVE. © Bas Vermeer

Ergens tussen juli en september moet ‘ie open, meldt bouwmanager van ProRail Stan Sontrop tijdens een rondleiding bij de stalling. Het eerste deel staat al. De stalling krijgt met 160 glaspanelen een transparant karakter, vertelt de bouwmanager.

De ruwbouw is net gestart, medio 2020 begint de afbouw en dan kan ‘ie een paar maanden later open. Daarna verkast het werk naar de zuidkant van het station. Daar krijgt de stalling een tweeling die ongeveer net zo groot is en eind 2021 klaar moet zijn. 

Het zal een verlossing zijn voor al wie nu rond het station parkeert. De tijdelijke stalling van de gemeente aan het Stekelenburgplein is tot de nok toe gevuld. Rijen dik staan de fietsen (eigenlijk illegaal) naast EVE. En dan zijn er de klachten over gestolen fietsen bij het station. Dat moet volgend jaar verleden tijd zijn

En perron 4?

Volledig scherm
Vernieuwing station Tilburg (perron 4) © cedezed

Terwijl de stalling aan de noordzijde wordt gebouwd, is ProRail ook bezig met de bouw van perron 4. Wie in de stalling aan de noordzijde zijn/haar rijwiel parkeert, komt daar straks op uit (al is er eveneens een uitgang van de stalling bij de ingang van het station). 

Wanneer perron 4 in gebruik genomen wordt? ,,We zijn nu nog aan het aftasten”, zegt Sontrop. Voorzichtig wordt 2023 genoemd. Het perron opent mogelijk de weg naar meer intercity's, maar concrete plannen zijn er vooralsnog niet.