Een 'oorverdovende' coronastilte is de huiskamer van Dongen: De Cammeleur. Het schrappen van evenementen en activiteiten draagt indirect bij aan de tekorten van de gemeente. Er zal immers meer subsidie nodig zijn om De Cammeleur draaiende te houden.
Volledig scherm
Een 'oorverdovende' coronastilte is de huiskamer van Dongen: De Cammeleur. Het schrappen van evenementen en activiteiten draagt indirect bij aan de tekorten van de gemeente. Er zal immers meer subsidie nodig zijn om De Cammeleur draaiende te houden. © Pix4Profs/Jan Stads

Stresstest ‘waarschuwt’ Dongen voor gevolgen coronacrisis

DONGEN - De coronacrisis zou voor Dongen weleens desastreus kunnen uitpakken. De financiële positie van de gemeente was voor de virusuitbraak al zeer benard, zo blijkt uit het accountantsonderzoek van BDO. 

Op de lijst van 139 gemeenten met tussen de 25.000 en 50.000 inwoners staat Dongen wat de financiële gezondheid betreft op een weinig benijdenswaardige plaats: nummer 133. 

Dat cijfer staat in de kleur rood gedrukt. De alarmbellen klinken luid dus. Ter vergelijking: de gemeente  Gilze en Rijen, ongeveer even groot als Dongen (ruim 25.000 inwoners), staat op de lichtgroene plek 110. Hoe donkerder de kleur groen, hoe gezonder de gemeente is. 

Niet verrast

Wethouder René Jansen (financiën) van de gemeente Dongen is niet verrast. ,,De cijfers hebben betrekking op 2018. We weten natuurlijk al langer dat de gemeente slecht bij kas zit. Daarom zijn we vorig jaar al begonnen met het nemen van bezuinigingsmaatregelen. De effecten daarvan zijn nu nog niet zichtbaar’’, zegt hij.

Dongen kampt al jaren met tekorten op de gemeentelijke begroting. Jaarlijks bedraagt het totale tekort ongeveer drie tot vier miljoen euro. Vooral de sterk stijgende kosten voor het sociale beleid speelt de gemeente parten. ,,Dat geldt voor alle gemeenten in Nederland, maar wij kunnen deze kostenstijging minder goed opvangen door een gebrek aan inkomsten’’, zegt Jansen.

Vorige week bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering dat het tekort op het sociaal domein dit jaar al tot 861.000 euro is opgelopen. Alle politieke partijen in Dongen zijn hierover bezorgd. Vooral nu de gevolgen van de coronacrisis nog niet meetbaar zijn. De verwachting is dat deze gevolgen voor Dongen ernstig kunnen zijn als er geen extra hulp komt uit Den Haag.

Werkloosheid

Wethouder Jansen: ,,Om wat voorbeelden te geven van de gevolgen... Denk aan de ozb (onroerende zaakbelasting, red.). Hoe meer bedrijven failliet gaan, hoe minder ozb-inkomsten.  Als de huizenprijzen gaan dalen, heeft dat uiteraard ook gevolgen voor de gemeentekas. Evenementen die worden geschrapt, zorgen voor een inkomstenverlies bij De Cammeleur. Een ander voorbeeld is het aantal bijstandsuitkeringen dat bij een oplopende werkloosheid verder zal stijgen.’’

Volgens Jansen is het wachten op het antwoord van Den Haag op de gevolgen van de coronacrisis voor de Nederlandse gemeenten. ,,Over een paar maanden gaan we de kadernota bespreken. Hopelijk is er dan wat meer duidelijk’’, aldus Jansen.