Hostel Roots in Tilburg.
Volledig scherm
Hostel Roots in Tilburg. © Jan van Eijndhoven

Tilburg komt ondernemers tegemoet en stelt aanslag toeristenbelasting uit

TILBURG - Om logiesaanbieders zoals hotels of vakantiewoningen tegemoet te komen tijdens de coronacrisis, wil het college in Tilburg de aanslag voor de toeristenbelasting uitstellen. Ook wordt de ondernemers de mogelijkheid geboden om de toeristenbelasting gespreid te betalen. Andere gemeentelijke belastingen worden mogelijk ook uitgesteld.

Volgens het college van B en W worden ondernemers met hotels, pensions, bed & breakfasts, vakantiewoningen of campings hard getroffen door de verspreiding van het coronavirus, omdat reserveringen worden geannuleerd en toeristen wegblijven. Maar juist in deze periode van het jaar ontvangt deze accommodatiesector de aanslag voor de toeristenbelasting over 2019.  

Vitale stad

Omdat de sector volgens het college bijdraagt aan ‘een vitale stad met veel bezoekers’, worden er maatregelen voorgesteld om de ondernemers te helpen de crisis door te komen. De aanslag toeristenbelasting wordt pas in juni 2020 verstuurd, twee maanden later dan normaal. Die aanslag kan dus in periodes worden afbetaald.

Desondanks houdt het college er rekening mee dat niet alle ondernemers het hoofd boven water zullen houden, zo laat B en W aan de raad weten. Door de toeristenbelastingaanslag uit te stellen zal de gemeente dus mogelijk inkomsten mislopen. De gemeente denkt nog na over maatregelen op het terrein van andere gemeentelijke belastingen, zoals leges en de Woz. 

  1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
    PREMIUM

    Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

    BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”