Volledig scherm
Het schooldiorama is een van de vele miniatuurwerelden van het getrouwde stel Arno en Ingrid Vermolen © Pix4Profs / Joris Buijs

Tilburgers Arno en Ingrid huren een loods om hun enorme verzameling Playmobil op te slaan: ‘Het stond tot aan het plafond’

TILBURG - Een dierentuin, een draaiende trouwkapel, een school van vier verdiepingen en nog veel meer. Een wereld van Playmobil. De huiskamer van Arno en Ingrid Vermolen uit Tilburg staat er vol mee. De hobbyisten worden vanuit binnen- en buitenland gevraagd om hun diorama’s tentoon te stellen. ,,We zijn vorig jaar zelfs naar Gerona (Spanje) gereden.”

Het echtpaar in de wijk Koolhoven kan van het speelgoed geen genoeg krijgen. ,,Wij staan bekend als het Playmobil-koppel in de buurt. Omwonenden vragen vaak wanneer een nieuwe creatie voor het raam komt te staan.” 

De enorme verzameling staat in alle hoeken en kastjes, verspreid over de woonkamer. Van kleine poppetjes tot enorme creaties, overal is Playmobil te zien. ,,Wacht, ik schuif deze twee stoelen even weg, dan kan je in ons nieuwe diorama kijken”, zegt Ingrid. ,,Het gevoel dat we als kind hadden toen we met Playmobil speelden, hebben we nog steeds. Elk vrij uurtje houden we er ons mee bezig. We hebben ook onze kinderen ermee besmet.”  

Volledig scherm
Tilburg- Pix4Profs - Joris Buijs Ingrid en Arno Vermolen Playmobil verzameling © Pix4Profs / Joris Buijs
Quote

Elk vrij uurtje houden we ons bezig met Playmobil

Arno Vermeulen

Sinds juni huren ze een loods om de enorme hoeveelheid Playmobil die ze in de loop der tijd bijeen brachten te stallen. ,,Op een gegeven moment moesten we de dozen Playmobil wegschuiven om tv te kunnen kijken. Het stond tot aan het plafond toe opgestapeld.” 

Ingrid is al 42 jaar intensief verzamelaarster van Playmobil. Arno heeft ook altijd een fascinatie voor het speelgoed gehad. Hun eerste miniatuur was een winkelcentrum ter grootte van één bij twee meter. Inmiddels heeft het echtpaar diorama’s van 54 vierkante meter gebouwd. ,,Wij vullen elkaar perfect aan. Arno is van de bouwtechnieken en ik van de details.” 

Dure hobby

Arno en Ingrid Vermolen worden vanuit alle windstreken gevraagd om hun Playmobil-diorama’s op beurzen tentoon te stellen. ,,Het hoeft niet allemaal groter, we willen ons meer gaan richten op de details. Mensen kunnen er uren naar kijken en zien steeds weer nieuwe dingen.” Geld krijgen ze er niet voor. ,,Het is een dure hobby. Niet alleen het verzamelen maar ook het vervoeren en tentoonstellen kost een hoop geld.” En tijd:  ,,Vaak vertrekken we op donderdag zodat we twee dagen de tijd hebben voor de opbouw. Op zondagavond bouwen we weer af en op maandag rijden we terug.”

Volledig scherm
Tilburg- Pix4Profs - Joris Buijs Ingrid en Arno Vermolen Playmobil verzameling © Pix4Profs / Joris Buijs

Las Vegas

Twee jaar geleden vertrok het echtpaar op huwelijksreis naar Las Vegas. Daar deed het ideeën op voor vele verschillende diorama's. ,,Op ons Las Vegas-project zijn we het meest trots.” Het diorama, dat 10 vierkante meter groot is, bevat vier verschillende hotels (Las Vegas, Flamingo, Excalibur en Luxor), een winkelcentrum en een roze trouwkapel. Inmiddels zijn ze bezig met de voorbereidingen op hun nieuwe diorama, Hotel Bellaggio. ,,We zijn al maanden bezig met het verzamelen van de juiste onderdelen.”