Volledig scherm
Het raam van de woning van de 76-jarige Tilburgse is provisorisch afgesloten. © Stephan Jongerius

Tilburgse (76) na kogel door ruit: ‘zal me wel veilig móeten voelen’

TILBURG - Of ze zich nog veilig voelt in eigen huis? ,,Ik zal wel móeten", reageert een 76-jarige Tilburgse die vrijdagnacht door een schietpartij aan het Rooseveltplein een kogel door de ruit van haar huiskamer kreeg. 

Die nacht werd rond drie uur een 36-jarige man in een auto aan het plein beschoten. Hij raakte lichtgewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. In de auto zaten verschillende kogelinslagen.

Minstens een projectiel ging in een woning op de hoek in de Rob van Spaendonckstraat door de ruit. De 76-jarige Tiburgse lag op dat moment boven in bed en heeft in eerste instantie niets gemerkt. ,,Ik kon niet slapen en ben rond kwart over drie naar beneden gegaan. Toen ik het gordijn opendeed zag ik dat gat. Of ik me hier nog veilig voel in mijn eigen huis? Ik zal wel móeten. Ze zeggen wel ‘ga daar toch weg’, maar ik woon hier al zo lang, dat doe ik niet meer.”

Buurman: je kijkt er al niet meer van op

In haar straat werd in 2015 op klaarlichte dag ook een auto beschoten. ,,Je kijkt er niet eens meer van op, raakt er al aan gewend,", zegt een man die in de straat zijn hond uitlaat. ,,Bij die schietpartij destijds hadden ze alleen oog voor elkaar en niet voor andere mensen of kinderen op straat", zegt een buurman wiens jonge kinderen regelmatig buiten spelen. Beide mannen hebben zaterdagochtend vroeg wel knallen gehoord, maar meenden dat het vuurwerk was. ,,Er kwamen geen sirenes dus we zijn maar weer gaan slapen.” 

De gemeente benoemde deze buurt in 2016 tot focuswijk, nadat bewoners in korte tijd veel negatiever waren gaan rapporteren over het leefklimaat. Toch relativeren beide buurmannen de onveiligheid. ,,Zo'n schietpartij kan overal gebeuren, wie zegt dat het mensen uit de wijk zelf waren?” 

Resultaat opknapbeurt valt tegen

Het Rooseveltplein is twee jaar geleden opgeknapt en kindvriendelijker gemaakt. Maar het resultaat is in werkelijkheid veel minder dan de tekeningen lieten zien, stellen buurtbewoners. ,,Kinderen rennen van dat voetbalveldje zo de straat op, waar soms hard wordt gereden. Midden op het plein is een glasbak gezet waar altijd glas bij ligt. Maak er nu eens echt iets moois van om het hier wat op te vrolijken.”

  1. Malafide Oisterwijkse webshop We Love Musthaves gaat door na klachtenregen: ‘Pas na aangifte geld terug’
    PREMIUM

    Malafide Oisterwijk­se webshop We Love Musthaves gaat door na klachtenre­gen: ‘Pas na aangifte geld terug’

    OISTERWIJK - ,,We Love Musthaves zei dat ik mijn aangifte moest intrekken, anders zou ik mijn geld nooit terugkrijgen”, zegt Elisa Raats uit Herpt woensdagmiddag. Ze wachtte na een bestelling maanden op haar retourgeld van de populaire Oisterwijkse webshop en deed zoals vele woedende klanten uiteindelijk aangifte. Na een eerdere publicatie in het Brabants Dagblad over wantoestanden, kreeg de webshop toch even een webwinkelkeurmerk, maar verloor die meteen na een klachtenregen. Wat is er aan de hand met de webwinkel van honderdduizend volgers?