Volledig scherm
Blauwe voorwielen aan de Vijfsprong. In een blauw kortparkeren-vak. © Jan van Eijndhoven

Tilburgse concurrentie voor 'fietsenkoning' Swapfiets

Di 13 aug: Krijgt ‘fietsenkoning’ Swapfiets voor het eerst een uitdager in de stad? Als het aan Unibike ligt wel. Ook deze fietsaanbieder uit Tilburg werkt met gekleurde voorbanden.

Terwijl Swapfiets binnen een korte tijd de stad veroverde, verschijnt aan het Professor de Moorplein een concurrent. Unibike is de naam. Het lijkt een nieuwkomer, maar schijn bedriegt. ,,We verhuren al een paar jaar fietsen, vooral aan buitenlandse studenten”, vertelt eigenaar Johnny Romijn. Dat gebeurt vanuit Tilburg Fietsen, de winkel praktisch tegenover de universiteit.

Met de komst van Swapfiets besloot Romijn de verhuur te professionaliseren á la Swapfiets. ,,In een compleet nieuwe bedrijfsvorm, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. We gaan met incasso werken. We verhuurden al, maar zetten nu een paar extra stappen.”

Handige ondernemer

Quote

Volgens mijn vader had ik het al eerder grootscha­lig op moeten zetten

Johnny Romijn van Unibike

Romijn wilde dat al langer doen. Hij is het type handige ondernemer, heeft meerdere ijzers in het vuur. ,,Volgens mijn vader had ik het al eerder grootschalig op moeten zetten.” Hij lacht: ,,Maar ik heb het erg druk, ook met mijn andere ondernemingen.” 

Zo verhuurt hij via een andere onderneming aanhangwagens, heeft-ie samen met een compagnon nog een fietsverhuurbedrijf en een fietsenwinkel in Goirle. 

Wat-ie dacht toen Swapfiets in Tilburg neerstreek? Hij gebruikt een scheldwoord. ,,Dat dacht ik. Maar ach, ze waren anders toch wel gekomen. Tegen die jongens boks je ook niet op, daar zit zoveel geld achter.” Romijn heeft ongeveer 200 fietsen in de stad rondrijden. ,,Maar het is nog zomer, straks op het hoogtepunt zijn het er 500. Swapfiets is groter, maar wij zitten zeg maar voor het hol van de leeuw.”

Daarnaast brengt Romijn een paar extraatjes in stelling: hij gaat e-bikes verhuren en zijn fietsen hebben versnellingen. ,,We zijn goedkoper, dus we willen de concurrentie echt aangaan. En bij ons kun je per dag of week huren.”

Gouden eieren

Het Swapfiets-concept lijkt ondertussen een kip met de gouden eieren, de blauwe voorbanden zijn alomtegenwoordig aanwezig in het Tilburgse straatbeeld. Bij de universiteit wemelt het ervan. Het idee is simpel: studenten betalen 13,50 euro per maand voor de Swapfiets, niet-studenten 16,50 euro. De fiets wordt bij panne gratis én binnen twaalf uur op de gewenste locatie gerepareerd.

Juli 2017 opende Swapfiets een punt in de stad, een half jaar later reden er al 1.300 fietsen rond. ,,Nu zijn het er bijna 5000", laat een woordvoerder weten. Hoe ze tegen concurrentie aankijken? ,,Fijn als er meer goede en veilige fietsen rondrijden in de stad. We wensen ze veel succes, in de positieve zin.”

Quote

Nu zijn het er bijna 5000

Woordvoerder Swapfiets over het aantal Tilburgse fietsen
 1. Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven na uren weer open
  Video

  Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven na uren weer open

  OIRSCHOT - Op de A58 bij Oirschot is woensdagmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met 70 inzittenden. Het gaat om 54 Belgische kinderen van 6 tot 12 jaar, 15 begeleiders en hun chauffeur. Bij het ongeluk waren ook vier personenauto's betrokken. Een inzittende van één van de vier zat bekneld en is door de brandweer bevrijd. De weg was urenlang dicht. Pas rond 21.00 uur ging de vluchtstrook open voor verkeer, nog eens anderhalf uur later de rest van de weg.
 2. Muziekpodium Paradox af en toe ook een Stand-up Comedy Café

  Muziekpodi­um Paradox af en toe ook een Stand-up Comedy Café

  TILBURG - Paradox heeft een goede naam als muziekpodium, stand-up comedian Raymon Hofkens wil de zaal nu ook gaan gebruiken als podium voor comedyshows. ,,Paradox is een intieme zaal, publiek kun je bijna aanraken, ook mensen achter in de zaal.” Hij vergelijkt de sfeer bij Paradox met die van comedycafé Toomler in Amsterdam. Vorig jaar organiseerde hij bij Paradox al een besloten comedy-avond in opdracht van een studentenvereniging