Volledig scherm
Doolhof Doloris © Karmanoia

Tilburgse doolhof Doloris wil buddy-project voor mensen die slecht ter been zijn

TILBURG - Doloris, de surrealistische, artistieke doolhof in het voormalig postkantoor aan de Spoorlaan, werkt aan een buddy-project voor mensen die slecht ter been zijn en niet zelf naar binnen kunnen. 

Volgens Matthijs Verhagen van Doloris zit de persoon die fysiek niet in staat is om door het labyrint te lopen in een cabine met een virtual reality bril en doolt de buddy met een 360-graden camera door de kamers en gangen. 

Verhagen: ,,De persoon met de VR-bril  kan ook instructies geven: ga links, ga rechts, kijk eens daar. Zo willen we bijdragen aan een inclusieve maatschappij waaraan iedereen kan deelnemen." Ook mensen met claustrofobie kunnen Doloris op deze manier beleven. 

Het idee staat in de kinderschoenen.

 ,,Het zal nog een tijd duren voordat het is gerealiseerd, zeker een jaar tot anderhalf jaar. We zijn op zoek naar fondsen en partijen om dit te realiseren. En er zitten haken en ogen aan. Wat doen we met auteursrechten? En doen we dit uitsluitend buiten openingstijden, zodat andere mensen er niets van merken? Het moet kloppen en verantwoord zijn.”

Ondertussen is ook de evenementenzaal bij Doloris in ontwikkeling. Dat is een zaal voor lezingen en workshops. Daar kunnen straks ook akoestische concerten en theatervoorstellingen plaatsvinden. De opening van de zaal is medio september.