Tweede Kamer voelt niets voor enquête over strijd tegen de misdaad
DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft geen trek in een parlementaire enquête naar de tekortschietende bestrijding van de georganiseerde misdaad. Het idee van de Eindhovense oud-burgemeester Rob van Gijzel krijgt geen bijval.
Rene van der Lee en Mariette den EngelseLaatste update:02-07-19, 06:56Bron:BD
De Tweede Kamer voelt niets voor een parlementaire enquête naar de tekortschietende bestrijding van de georganiseerde misdaad. Voor het idee van de Eindhovense oud-burgemeester Rob van Gijzel is geen bijval.
Van Gijzel opperde dit weekeinde om via een parlementaire enquête onderzoek te doen naar de ‘incompetentie’ bij politie en justitie. Daarbij deed hij bovendien de aanbeveling om ook goed te kijken naar de cultuur op het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar sinds 2015 veel bewindslieden gedwongen moesten opstappen. Van Gijzel stond in december 2010 aan de wieg van de Brabantse taskforce tegen de drugscriminaliteit, maar constateert dat er bitter weinig vooruitgang is geboekt in de strijd tegen de drugsindustrie. Hij schaarde zich vierkant achter de conclusie die de onderzoeksredactie van de drie Brabantse kranten zaterdag trok : de aanpak faalt.
Veel Tweede-Kamerleden zijn het daar mee eens, maar ze zien geen heil in een parlementaire enquête. ,,Dan zijn we weer maandenlang aan het navelstaren naar wie wat wanneer gezegd heeft”, zegt Antoinette Laan (VVD). ,,Terugkijken is tijdverspilling”, vindt ook Madeleine van Toorenburg (CDA). ,,We moeten inzetten op investeringen in politie, justitie en rechtspraak. Het heeft geen zin om elkaar maanden of jaren bezig te houden met een politiek dingetje.” PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, partijgenoot van Van Gijzel, gooit hetzelfde argument in de strijd: een enquête duurt te lang. ,,Ik herken de noodkreet van Van Gijzel, er moet meer daadkracht komen. Maar er lopen al wat onderzoeken, dat is wel genoeg.”
Drugsbeleid
In de ogen van Van Gijzel functioneert de strafrechtketen dusdanig slecht dat extra investeringen het verschil niet meer gaan maken. GroenLinks-Kamerlid Kathelijne Buitenweg zegt dat ze ‘sterk twijfelt over de vraag of de ingeslagen weg wel de juiste is’. ,,Maar het is niet verstandig om alles op een hoop te gooien in een parlementaire enquête. Wij zien wel graag een evaluatie van het huidige drugsbeleid: is dat allemaal wel zo effectief? Het lijkt wel alsof roepen dat je een hardere aanpak wilt, als statement voldoende is. Maar als GroenLinks roept dat het voor legaliseren van xtc is, moeten wij ons verantwoorden. Dat is vreemd.”
We zien wel graag een evaluatie van het huidige drugsbeleid: is het allemaal wel zo effectief?
Kathelijne Buitenweg, GroenLinks
SP-Kamerlid Michiel van Nispen pleitte eerder dit jaar vergeefs voor een parlementair onderzoek naar de vraag waarom justitie zo weinig geld weet af te pakken van drugscriminelen. Een enquête gaat hem ook te ver. ,,Ik heb geen onderzoek om te weten waarom politie en justitie tekortschieten: dat heeft te maken met capaciteit, met slechte samenwerking en met privacywetten die de opsporing bemoeilijken. En de cultuur op het ministerie? Ja, daar zijn wij kritisch op. Maar de bezuinigingen op politie en justitie waren toch echt politieke beslissingen, daar kun je ambtenaren niet voor verantwoordelijk houden.”
Podcast
Hoe is de Brabantse onderwereld verweven met de bovenwereld? Luister naar onze podcast, waarin we een ronde maken langs ogenschijnlijk normale plaatsen, waar men druk bezig is met (de strijd tegen) ondermijnende criminaliteit. De podcast is ook te beluisteren via Apple, Google of Spotify.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.