Tweelandenpunt verdient een opknapbeurt, vinden de heemkundigen van Hilvarenbeek en Poppel
HILVARENBEEK/POPPEL - De heemkundigen van Hilvarenbeek en Poppel hebben de handen ineen geslagen voor een metamorfose van het tweelandenpunt. Ze vinden het nu nog een ratjetoe.
Het is een pareltje, het punt waar België en Nederland, Poppel en Hilvarenbeek elkaar treffen. Tenminste: dat kan het worden, vinden de Heemkundige Kring Hilvarenbeek en Diessen, en Heemkunde- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius. ,,Hier ligt zoveel geschiedenis. Het is een populair plekje voor fietsers, maar eigenlijk is het een ratjetoe. We willen hier iets moois van maken", zegt Ton de Jong van de Hilvarenbeekse Heemkundige Kring.
De heemkundigen willen onder meer graag een mini-tribune bij het kapelletje aan de Beekseweg, bankjes om op te zitten en goede informatieborden. Wandelpaden en bankjes op de oever van de Rovertsche Leij moeten beter zicht bieden op de natuur rondom het punt waar Hilvarenbeek en Poppel elkaar treffen. Ooit stond er een watermolen bij het beekje, vlakbij de brug. Verborgen onder een berg zand en onkruid ligt het molenwiel. Dat moet opgeknapt weer een plekje krijgen.
Het belangrijkste punt is misschien nog wel de brug met de stenen balustrades. Aan beide kanten zijn de scheuren behoorlijk. En die worden steeds groter. Als Jan van Helvoirt en De Jong met hun Belgische collega Luc Andries staan te praten op de brug, is het een komen en gaan van tractoren. In de verte hoor je de lege vanuit Nederlandse kant aan hobbelen en de volle met mais komen weer terug uit België. Het is toch minstens elke tien minuten raak vandaag.
,,Er moet iets gebeuren met de brug. Die houdt nu geen vijftien jaar meer stand, zo intensief als die wordt gebruikt", schat De Jong in. De gemeente Ravels heeft aan de Belgische kant een verbod uitgevaardigd met bijbehorende bordjes om verkeer dat zwaarder is dan 7,5 ton te verbieden. Het heeft geen effect, zo is in een uurtje tijd wel duidelijk.
Zoveel zwaar verkeer is voor de brug niet goed, maar voor de veiligheid van fietsers ook niet
Vandaar dat de beide heemkundige kringen graag zien dat de brug wordt versmald. Zodat zwaar verkeer daar niet meer door kan en om ruimte te maken voor een fietspad op de brug. ,,Zoveel zwaar verkeer is voor de brug niet goed, maar voor de veiligheid van fietsers ook niet. De twee gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor het onderhoud", aldus De Jong.
Is het niet aan de gemeenten om hier het voortouw te nemen? Nee, vindt Andries die in herinnering brengt dat de beide heemkundekringen ruim tien jaar geleden op de grens al een ontmoetingsplek samen hebben geregeld. ,,We hebben hier met best veel partijen te maken. Niet alleen de gemeenten, ook waterschappen, grondeigenaren. En op zich staan alle neuzen wel dezelfde kant in.”
Het plan wordt nu gepresenteerd aan de beide gemeenten. Want het enige wat nog wel ontbreekt is het geld om het een en ander mogelijk te maken. Andries en De Jong hopen dat aan beide kanten van de grens wat potjes te vinden zijn. ,,Het is een prachtig punt in de toeristische infrastructuur. We hopen dat de gemeenten daar serieus over om de tafel gaan", vindt De Jong.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee ongevallen in anderhalf uur tijd op A58 bij Ulvenhout en Bavel, weg weer vrijgegeven
ULVENHOUT - De A58 bij Ulvenhout raakte vrijdagmiddag deels geblokkeerd door een ongeval waarbij een auto flinke schade opliep. Even later ontstond er nog een ongeluk op deze weg, dit keer bij Bavel. -
PREMIUM
Verkeer op Gorp en Roovert blijft een probleem, vinden de bewoners
HILVARENBEEK - De discussie over het wel of niet verharden van de Roovert in Hilvarenbeek is slechts een echo uit het verleden. Toch willen de bewoners van landgoed Gorp en Roovert en Gorp de Ley dat het onderwerp ‘verkeer’ weer op de agenda komt. Met als belangrijkste vraag: moet het gebied niet verkeersluw worden gemaakt? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Het grootste familielandgoed van Brabant wordt nuchter gerund: 'Het is een uniek bezit’
GOIRLE - Landgoederen heeft Brabant te kust en te keur. Het grootste in familiebezit is Gorp en Rovert, zuidelijk van Tilburg aan de grens met België. Portret van een landgoed en zijn eigenaar, ‘de Puij’. -
PREMIUMnabeschouwing
Onherkenbaar Helmond Sport stelt diep teleur in Tilburg: ‘Die strafschop is geen excuus, we moeten naar onszelf kijken’
Een pracht van een doelpunt, een schandalige strafschop, maar bovenal een beroerde avond voor Helmond Sport. De ploeg maakte een slechte beurt in Tilburg, de slechtste onder leiding van coach Bob Peeters tot nu toe. En dat komt aan.
-
PREMIUM
Boerin Lieke Versteden ziet heil in biologisch middel bij aanpak ammoniak: ‘Kijk ’ns verder dan stalvloeren’
OIRSCHOT - Bij het terugdringen van de ammoniakuitstoot bij melkveebedrijven moet de overheid verder kijken dan innovatieve stalvloeren. Dat vinden ze bij de familie Versteden in Oirschot, waar ze al jaren een biologisch middel gebruiken. ,,Het werkt, maar het wordt niet erkend.” -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.