Staf van der Heijden kruipt zondag in de huid van zijn vader tijdens de voorstelling 'Ik zou het zo weer doen'. Zijn zus Odilia heeft tijdens het stuk een rol als voice-over.
Volledig scherm
PREMIUM
Staf van der Heijden kruipt zondag in de huid van zijn vader tijdens de voorstelling 'Ik zou het zo weer doen'. Zijn zus Odilia heeft tijdens het stuk een rol als voice-over. © Staf van der Heijden

Verzetsverhaal Van der Heijden uit Hilvarenbeek vertolkt door zoon: ‘Ik ben nog nooit zo dichtbij geweest’

Bevrijding 75 jaarHILVARENBEEK - Hilvarenbekenaar Eugène van der Heijden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een spil in het lokale verzet, maar moest daarvoor een hoge prijs betalen. Volgende week zondag, als in cultureel centrum Elckerlyc 75 jaar Vrijheid in Hilvarenbeek wordt gevierd, vertelt zoon Staf het bijzondere verhaal van zijn vader in een theatervoorstelling.

Hij werd geboren in Boxtel en woont al jaren in Maastricht, maar nog ieder jaar moet Staf van der Heijden van zichzelf minstens een keer op bezoek in Hilvarenbeek. Dat is de geboortegrond van zijn vader Eugène van der Heijden, die in 2003 overleed. Vergeten zal het dorp hem nooit, getuige de straat die naar de verzetstrijder werd vernoemd.  

Staf van der Heijden was destijds aanwezig bij dat eerbetoon, maar probeerde verder meestal de boot af te houden als het over zijn vader ging. ,,Ik ben zijn zoon, maar ik kom maar tot aan zijn enkels”, zo beschrijft Staf het enorme ontzag voor zijn vader. Eugène zette tijdens de oorlog een vluchtroute naar België op voor geallieerde piloten, vluchtelingen en Joden. De gevolgen waren dramatisch: de vader van Eugène en twee van zijn broers worden opgepakt en kwamen in een concentratiekamp om het leven. ,,Ik kan nooit in zijn voetsporen treden”, zegt Staf.