Volledig scherm
De vier mensen van de Gele Hesjes in Tilburg. © Persburo BMS / Jack Brekelmans

Vier ‘Gele Hesjes’ demonstreren voor directe democratie in Tilburg

TILBURG - De ‘Gele Hesjes’ beweging heeft ook in Tilburg mensen op de been gekregen. Vier mensen in gele hesjes demonstreerde donderdagavond in het centrum van Tilburg voor directere democratie en legden hun eisen voor aan de gemeenteraad. 

 De demonstranten liepen rond 19:00 uur over de city-ring naar het stadskantoor aan de Spoorlaan om een brief met daarin hun eisen af te geven. Ze hadden borden vast met daarop protestleuzen als ‘We zijn het zat'. Ze eisen onder andere de invoer van bindende referenda, een gekozen burgemeester en een directe democratie volgens Zwitsers model. Ze voelen zich volgens de brief als Het Nederlandse Volk niet meer vertegenwoordigd door de politiek. 

De Gele Hesjes beweging komt overwaaien uit Frankrijk, waar de protesten er heftig aan toe gaan. Daar demonstreerde de mensen tegen de brandstofprijzen, de groter wordende kloof tussen arm en rijk en president Macron. Ze betogers daar staken auto's in brand en blokkeerde belangrijke wegen. De demonstratie in Tilburg verliep verder rustig. 

  1. Ook in Rijen schenken ze nu uitgestelde koffie: een extra kop koffie voor iemand met een smalle beurs

    Ook in Rijen schenken ze nu uitgestel­de koffie: een extra kop koffie voor iemand met een smalle beurs

    RIJEN - Uitgestelde koffie doet nu ook in Rijen zijn intrede. Het werkt heel simpel: je bestelt in een horecagelegenheid of op het terras iets voor jezelf, maar je rekent één of meerdere consumpties extra af voor iemand met een smalle beurs die daar dan op een later moment van kan genieten. Initiatiefneemster Annelie Reuser (49) verwacht veel van de proef die aan het einde van de zomer wordt geëvalueerd.