Volledig scherm
Vrijwilligers rijden in Oisterwijk de Parel Cab. © De Kort Media

Vrijwilliger in sanitaire nood ontsnapt in Oisterwijk aan boete voor verkeersovertreding

OISTERWIJK - Boos is Hans Hulsbosch, heel boos. ,,In plaats van een schouderklopje deelt de gemeente Oisterwijk aan vrijwilligers boetes uit.”

Wat wil het geval: vrijdagochtend moet Hulsbosch even een ‘plasje plegen’. Dus hij parkeert zijn Parel Cab langs de Burgemeester Verwielstraat en glipt snel zijn woning binnen: ,,Ik stond op knappen.”

Quote

Een voorbeeld­func­tie? Ik doe voorbeel­dig werk

Hans Hulsbosch

Even later wordt er aangebeld: een boa (kort voor buitengewoon opsporingsambtenaar). ,,Of die Parel Cab soms van mij was. Die mocht daar dus niet staan. Hij was voor deze keer bereid het door de vingers te zien, maar ik moest beseffen dat ik wel een voorbeeldfunctie had. ‘U vergist zich', zei ik hem, ‘ik doe voorbeeldig werk'.”

450 euro aan boetes

Dat werk bestaat uit het rijden van senioren, tegen een geringe vergoeding, naar bijvoorbeeld de huisarts of fysiotherapeut. De Stichting Verbindend Vervoer beschikt daarvoor over twee zogenaamde Parel Cabs. 

Volgens Hulsbosch heeft de stichting vorig jaar 450 euro aan boetes gekregen van boa’s: ,,Schandalig.”

Soms, zo zet Hulsbosch uiteen, moet een chauffeur van de Parel Cab wel een stopverbod negeren om een oudere vlak voor de eigen woning in of uit te kunnen laten stappen. ,,Of er is dus sprake van sanitaire nood.”

Quote

Een oogje toe of een ontheffing

Hans Hulsbosch

Hulsbosch, oud-directeur van woningcorporatie Leystromen, ziet twee oplossingen voor het probleem: ,,Of die boa’s werken aan hun empathisch vermogen en knijpen voor de Parel Cabs een oogje toe. Of de gemeente zorgt ervoor dat er voor de Parel Cabs een ontheffing komt.”

Vandalen vernielden Parel Cab

De seniorentaxi moet in Oisterwijk overigens niet alleen de boa's vrezen, ook vandalen teisterden vorig jaar het vrijwilligersvervoer. Een Parel Cab werd in september toegetakeld.

Volledig scherm
Hans Hulsbosch, een van de vrijwilligers die in Oisterwijk de Parel Cab rijden © Facebook