Volledig scherm
Weer brand bij aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk. Kees van Opstal, eigenaar van Fire Up, kijkt samen met brandweerlieden naar het laatste bluswerk. © Toby de Kort

Weer brand bij aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk? ‘Ja, maar deze keer ging het om een test’

UPDATEOISTERWIJK - Amper twee maanden na de grote brand bij Fire-Up is een pallet met aanmaakblokjes bij het Oisterwijkse bedrijf in brand gevlogen. Volgens eigenaar Kees van Opstal is er echter geen reden tot paniek.

,,We waren in onze hal bezig met een test. Ik wil namelijk weten hoe het eind juli mis heeft kunnen gaan. We hebben broei in een stapel aanmaakblokjes gesimuleerd, maar de temperatuur liep wat sneller op dan we verwacht hadden. Daardoor gingen na de pallet ook de aanmaakblokjes branden."

Inderhaast rolde Van Opstal met zijn personeel de brandende pallet naar buiten om het vuur daar met een brandhaspel en schuimblusser te doven. ,,Niks aan de hand. Wij hebben de brandweer ook niet gebeld. Dat heeft iemand anders kennelijk gedaan."

Uit de hand gelopen

Van Opstal zegt in zekere zin blij te zijn met de uit de hand gelopen simulatie. ,,Ik denk dat we er nu achter kunnen komen hoe het vuur eind juli is ontstaan.”

Het magazijn naast de fabriek, pal langs het spoor op bedrijventerrein Laarakkers, brandde toen tot de grond toe af. Van Opstal was opgelucht dat hij een maand later de productie alweer kon hervatten.

PEKO

In 2013 ging het totale bedrijf, toen nog verderop gevestigd aan de Laarakkerweg, in vlammen op. Bij PEKO, het bedrijf dat aan Fire-Up voorafging, brak in 1997 een grote brand uit. Dat was aan de Sprendlingenweg.

Drie jaar later verhuisde het bedrijf, inmiddels onder de naam Fire-Up, naar de Schijfstraat. Daar deed zich datzelfde jaar een explosie voor, tot schrik van de bewoners van de Spoorlaan aan de overkant van het spoor. 

Volledig scherm
Reactie op jongste brand bij Fire-Up © Facebook
Volledig scherm
Weer brand bij aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk © Toby de Kort
Volledig scherm
Weer brand bij aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk © Toby de Kort
Volledig scherm
Kees van Opstal, eigenaar van Fire-Up, laat zich na de brand van eind juli bijpraten door de brandweer © Toby de Kort