Welkom kontje op de woningmarkt in Tilburg
TILBURG - Spoedzoekers wonen bij Tiwos en TBV niet meteen eerste rang, Wonen Breburg maakt vanaf komende week wel reguliere woningen voor hen vrij. Maar het doel is hetzelfde: een springplank op de overvolle sociale woningmarkt.
Krap? Anisja noemt het liever ‘knus’. Sinds 1,5 week bewoont ze een appartementje waar tot voor kort een zorgbehoeftige oudere huisde. Eén kamer, keukentje, natte cel. ,,Nadeel is dat bed in je woonkamer, maar het staat wél in een nisje.” Met een lachje wijst ze op het plantsoen aan haar raam. ,,Wél een grote tuin!”
Dolblij was de 22-jarige Tilburgse toen ze uit honderden belangstellende spoedzoekers werd ingeloot voor de leegstaande vleugel van zorgcentrum Koningsvoorde aan de Generaal Smutslaan. Ruim drie maanden geleden liep haar relatie stuk, ze woonde bij hem in in een rijtjeshuis. Sindsdien bivakkeerde ze bij tante in Den Bosch, met een geleende auto ging ze dagelijks op en neer naar haar werk in Tilburg. ,,Fijn dat het zo kon, maar niet ideaal.”
Het zijn vooral jonge mensen hier. We hebben geloof ik allemaal wel ons rugzakje, maar zijn er nog niet aan toegekomen onze verhaIen uit te wisselen
Het welkom hier was warm: huisgenoten hielpen spontaan met meubels naar binnen sjouwen. Anisja is nog bezig laatste dozen uit te pakken. ,,Het zijn vooral jonge mensen hier. We hebben geloof ik allemaal wel ons rugzakje, maar zijn er nog niet aan toegekomen onze verhaIen uit te wisselen.”
Creatieve oplossing
Eigenaar TBV Wonen bedacht een creatieve oplossing voor het oude gebouw met 59 appartementen. In afwachting van sloop en nieuwbouw werd er aanvankelijk een handvol anti-kraakbewoners gehuisvest. Dat wordt momenteel aangevuld met een tiental jongeren die doorstromen vanuit bij voorbeeld Sterk Huis of het RIBW. De overige appartementen zijn verloot onder spoedzoekers. ,,We bieden ze een kontje op de woningmarkt", zegt gebiedsontwikkelaar Jasper Van der Wal. ,,Tot we het afbreken, over twee jaar, hebben ze de tijd om een reguliere woning te vinden.”
Het mes snijdt aan meerdere kanten: het project vergt geen investering, bewoners kunnen huurtoeslag krijgen voor hun zelfstandige woning. Van der Wal: ,,Het is wonen op een gang, een beetje oud allemaal, maar alles werkt.” Hij spreekt van een ‘magic mix'. Bewoners dienen wel een dagbesteding hebben. ,,Niemand is erbij gebaat als er mensen de hele dag rondhangen.” Leegstandsbeheerder Alvast houdt enkele dagdelen een oogje in het zeil. Mocht het onderling toch gaan ‘borrelen en sissen’ dan kunnen de beheerders terugvallen op zorgprofessionals of wijkmedewerkers van TBV Wonen.
Wie actief reageert en meeloot met een breed zoekprofiel had vorig jaar in Tilburg gemiddeld in 1,1 jaar een passende woning.
In de Noordstraat heeft Tiwos na een fikse verbouwing vorige maand ‘Maison de Nord’ feestelijk geopend. Permanenete bewoning leverde in het verleden geregeld onderling spanningen op en klachten in de buurt. De appartement zijn klein, er is amper buitenruimte. Tiwos besloot het te verkleuren voor spoedzoekers, in die categorie zijn er inmiddels zes mensen woonachtig. Voorwaarde om een kans te maken was dus hoge nood op de woningmarkt. Maar bij de selectie uit een dertigtal motivatiebrieven, is vooral gekeken naar de groepssamenstelling. ,,Je komt elkaar hoe dan ook veel tegen. We hebben een mix gecreëerd van mensen die elkaar aanvullen", zegt gebiedsmanager Bas van Daelen. Er is een groeps-app, Tiwos zorgt voor een regelmatig ‘koffiemoment’, individuele bewoners worden ondersteund om ‘de volgende stap te zetten’.
Hardnekkige misvatting
Want uiteindelijk moeten spoedzoekers binnen twee jaar ‘definitieve’ woonruimte vinden. Is dat reëel? ,,Voor mij wel”, denkt Anisja, ,,ik stond al drie jaar ingeschreven, maar voor iemand die nog moet beginnen lijkt het me heel lastig.” Volgens de volkshuisvesters berust dat echter op een hardnekkig misvatting. ,,Er is een groot verschil tussen inschrijftijd voor een woning en actieve zoektijd", zegt Caroline Timmermans, bestuurster bij Wonen Breburg. Wie uit is op een nieuwbouw-appartement in de oude stad of een huis-met-tuin in de Reeshof heeft gauw een tiental jaar inschrijfduur nodig. ,,Maar wie actief reageert en meeloot met een breed zoekprofiel had vorig jaar in Tilburg gemiddeld in 1,1 jaar een passende woning. En als dat overhoopt toch niet lukt? Iemand die er echt zijn best voor heeft gedaan, helpen we ook nadien tot-ie die woning heeft.”
Selectie en criteria
De selectie van spoedzoekers verschilt bij de eerste pilots van Tilburgse corporaties, maar de methodiek komt in grote lijnen overeen.
-Bij TBV Wonen reageren belangstellenden op een advertentie op het woningverdeelsysteem Woning in Zicht (WIZ). Ze bepalen zelf of er sprake is van spoed, loting bepaalt wie een appartement krijgt.
Tiwos selecteert spoedkandidaten voor Maison du Nord op basis van een sollicitatie-/motivatiebrief, om de sfeer en sociale cohesie te bevorderen.
Wonen Breburg biedt woningen eveneens aan via WIZ. Loting bepaalt wie in aanmerking komt voor een persoonlijk gesprek. Daarin wordt bepaald of daadwerkelijk sprake is van een spoedsituatie.
-In alle gevallen wordt de woning voor maximaal 2 jaar verhuurd. Er moet sprake zijn van binding met Tilburg, bij voorbeeld in de vorm van werk of dagbesteding. Ze moeten aantonen dat ze de huur kunnen betalen. De spoedzoeker moet staan ingeschreven bij WIZ. Hij behoudt zijn inschrijftijd en bouwt die verder op. Deelnemers zijn verplicht in hun tijdelijke woning actief te zoeken naar een reguliere woning. Ze krijgen daarbij zo nodig ondersteuning.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Hulp voor spoedzoekers: 150 woningen
TILBURG - Drie Tilburgse corporaties steken spoedzoekers op de woningmarkt de helpende hand toe. Ze maken zo'n 150 woningen voor hen vrij. -
PREMIUM
De liefde tussen Goirle en Wüst is wederzijds, zo is voelbaar tijdens de huldiging
GOIRLE - Zestien jaar geleden stond hij haar op te wachten in de straat van haar ouders, nu moet Johan de Bont heel hard slikken als hij Ireen Wüst op het podium ziet staan. Hij was niet de enige met waterige ogen op het Kloosterplein zaterdagmiddag. ,,Ik denk dat ze heel voldaan terugkijkt op haar carrière. Dat ze echt mensen inspireert, niet alleen in Goirle.” -
PREMIUM
Afvalboa's en beheerders moeten ‘ergernis nummer één’ bij afvalcontainers aanpakken
TILBURG - Om het dumpen van afval bij ondergrondse containers in de binnenstad tegen te gaan, gaat de gemeente Tilburg structureel meer afvalboa's en wijkparkbeheerders inzetten. Ook worden buurtbewoners aangemoedigd om een containerparkje te ‘adopteren’. -
PREMIUM
Vrijwilligersprijs Tilburg viert 25-jarig jubileum: ‘De vrijwilliger is de kers op de taart’
TILBURG - Op het sportveld, in de zorg, op school. Eén op de vier Tilburgers doet vrijwilligerswerk. Maar de vrijwilliger van vroeger is niet meer dezelfde als die van nu, weten ze bij zorginstelling De Wever waar ruim duizend vrijwilligers de handen uit de mouwen steken.
-
PREMIUM
Heusdense supporter reist Feyenoord overal achterna: ‘Ik slaap al een paar dagen slecht’
HEUSDEN - Als het maar even kan is Marjan Vermeer uit Heusden bij wedstrijden van Feyenoord. Woensdagavond is ze een van de gelukkige die een kaartje heeft voor de Conference league- finale in Albanië, waarin Feyenoord het opneemt tegen As Roma. Ze reist naar Tirana met haar man, die de wedstrijd in het hotel moet volgen. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.