Tilburg
Spoorlaan
Het centraal station gezien vanaf de spoorzone/het voormalige terrein van de NS werkplaats
Volledig scherm
Tilburg Spoorlaan Het centraal station gezien vanaf de spoorzone/het voormalige terrein van de NS werkplaats © Persbureau van Eijndhoven

Wethouder: ‘Eerst directe verbinding Utrecht, dan Tilburg Centraal’

Ma 9 sept: ,,We moeten eerst harder werken aan de lobby om de directe verbinding tussen Tilburg en Utrecht voor elkaar te krijgen, dan komt de benaming Centraal misschien vanzelf”, dat zei wethouder Mario Jacobs maandagavond tijdens het Vragenhalfuurtje van de Tilburgse gemeenteraad. 

Het college werd gevraagd ‘of de wens bestaat om de titel Tilburg Centraal Station binnen te slepen?’ Eind dit jaar krijgen Amersfoort en Eindhoven een ‘Centraal Station’. Tilburg is nog niet aan de beurt

Volgens wethouder Jacobs ligt daar de prioriteit voorlopig niet. Hij vindt de kosten - die tussen 100.000 tot 200.000 euro liggen - op dit momente buiten proportie. Daarnaast voldoet Tilburg niet aan de criteria: zo telt het station dagelijks nog geen 40.000 reizigers die in- en uitstappen. 

Toekomstbeeld

Quote

Daar krijgen we een titel die klasse, grandeur en status uitstraalt voor terug

Van Weegberg en Zieleman

De wethouder verwees naar het nieuwe perron dat er in 2023 moet liggen, maar ook naar een directe verbinding met Utrecht. Zodra die zaken er zijn, maken er meer mensen gebruik van het station en komt die benaming vanzelf. ,,De directe verbinding met Utrecht staat in het toekomstbeeld van de Provincie. We moeten harder werken aan de lobby richting het Rijk om dat voor elkaar te krijgen.”

De vragen kwamen van Bas van Weegberg (GroenLinks) en Julian Zieleman (D66). De twee haakten in op dit artikel over Station Tilburg Centraal. ,,Natuurlijk kan Tilburg niet achterblijven op Eindhoven en Amersfoort”, aldus Van Weegberg en Zieleman. ,,Om in aanmerking te komen moet een stad meer dan 100.000 inwoners hebben (check), drie stations tellen (check) en minimaal 40.000 dagelijkse reizigers (bijna check). Als we station Tilburg willen omdopen tot Tilburg Centraal, dan staan daar kosten tegenover. Daar krijgen we een titel die klasse, grandeur en status uitstraalt voor terug. Dat is ook wat waard.”

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.