Volledig scherm
Zorgcentrum Reeshof overhoop gehaald door inbrekers © Politie Reeshof

Zorgcentrum Tilburg Reeshof compleet overhoop gehaald door inbrekers die inentingen voor kinderen stelen

updateTILBURG - Inbrekers hebben in het Pinksterweekend ‘flink huisgehouden’ in het Gezondheidscentrum Reeshof aan de Dubbeldamstraat in Tilburg. De politie laat weten dat er veel deuren zijn ingetrapt om in de dokterskamers te komen, waaruit morfine en zelfs inentingen voor kinderen zijn gestolen. Patiënten konden dinsdagochtend door de vernielingen niet langskomen. Huisarts Ad Stokmans zegt dat het een ravage is binnen.

In het zorgcentrum zijn meerdere huisartsen, een consultatiebureau van de GGD en een apotheek gevestigd. De apotheek heeft een eigen ingang en was dinsdag open. In het zorgcentrum zitten, meteen rechts naast de deur de huisartsen. De inbreker is voorbij de balie gelopen en heeft de deuren van de achterliggende dokterskamers geforceerd om binnen te komen. 

,,De deuren zijn ingetrapt om in de dokterskamers te komen”, laat een woordvoerder van de politie weten. Daar zijn medicijnen uit gestolen, waaronder morfine. ,,Maar ook iets heel specifieks: inentingen voor kinderen.” Hij noemt een dergelijke inbraak zeer uitzonderlijk. 

‘Het is hier een ravage’

Huisarts bij het gezondheidscentrum Ad Stokmans noemt het binnen in het centrum een ‘ravage’. Stokmans zegt dat ook zijn koffer is opengebroken. Daar zaten zo’n tien dosissen morfine in. ,,Dat is niet veel, daar wordt een drugsverslaafde niet heel blij van.” Wel geeft hij aan dat de koffers van de meeste doktoren, die daar hun praktijk hebben, zijn opengebroken.

Consultatiebureau: 180 spuiten weg

Bij de GGD is het glas uit de toegangsdeur geslagen. Bij het consultatiebureau werden, aldus een woordvoerster, enkele bloeddrukmeters en 180 vaccinaties gestolen. ,,Er is niet gericht gezocht. Ze hebben alles meegenomen. Het gaat om onder meer DKTP-vaccinaties en vaccinaties tegen de bof, mazelen en rode hond.” De spullen liggen gekoeld in een soort koelbox. De inbrekers hebben die moeten openbreken om ze te bemachtigen. Wat ze ermee moeten? ,,Geen idee of er een markt voor is. De inbraak heeft ons enorm verbaasd.” De spuiten zijn volgens haar formeel ook niets meer waard want ze moeten gekoeld blijven van productie tot gebruik. Daar hoort ‘papierwerk’ bij en dat is niet meegenomen.  

Het consultatiebureau gaat donderdag weer open.  

‘Geen doorgewinterde inbreker’

De inbreker lijkt niet erg ‘doorgewinterd’ te zijn, zo zegt de politie. Dit omdat er ‘flink is huisgehouden’ in het zorgcentrum: naast ingetrapte deuren en overhoop gehaalde dokterskamers, werden er ook een koffiezetapparaat en een laptop meegenomen. 

Er werd zoveel vernield dat het centrum patiënten op dinsdagochtend niet kon laten langskomen. Het centrum ging in de middag weer open, maar gebroken glas en kapotte deuren waren er nog. Later vandaag worden nooddeuren geplaatst.

Zeer schadelijk

De gestolen medicijnen zijn zeer schadelijk, zegt de woordvoerder van de politie. ,,Een verkeerde dosis of het gebruik van de gestolen middelen in een combinatie, kan zelfs fataal zijn.” Mogelijk zijn ze gestolen om door te verkopen of voor eigen gebruik.

Volledig scherm
Zorgcentrum Tilburg Reeshof compleet overhoop gehaald door inbrekers die inentingen voor kinderen stelen. © ANP
  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.