Annemiek van Vleuten wint op grootse wijze koninginnenrit en heeft Tour-eindzege voor het grijpen
Met videoAnnemiek van Vleuten heeft op grootse wijze de koninginnenrit in de Tour de France Femmes gewonnen. Na een solo van meer dan zestig kilometer kwam ze na drie zware beklimmingen als eerste aan. Van Vleuten mag hardop dromen van eindwinst; haar voorsprong op Demi Vollering bedraagt meer dan drie minuten.
Ze was ziek. Niks kon ze binnenkrijgen, en als ze het al binnen kon krijgen, dan had ze de grootste moeite van de wereld om het ook binnen te houden. Van Vleuten speelde een spelletje blufpoker van het hoogste niveau en liet in de begindagen van de Tour de France Femmes niet in haar kaarten kijken. Ja, ze voelde zich beroerd, maar niemand die het doorhad.
Ze overleefde alle vlakke etappes, met maar één doel: in een goede uitgangspositie aan het loodzware slotweekend beginnen. Dat lukte: met maar iets meer dan een minuut achterstand op klassementsleider Marianne Vos begon ze aan de koninginnenrit van Sélestat naar Le Markstein met drie flinke beklimmingen. Wachten op de Grand Ballon, de derde beklimming van het trio bergen, deed ze niet. Van Vleuten zette al op de eerste de beste klim haar ploeggenoten op kop en versnelde. Alleen Vollering, die in Zwitserland woont en het gebied op haar duimpje kent, kon op Petit Ballon volgen. De gehavende Lorena Wiebes was toen al afgestapt.
Samen reden ze weg van de rest. Elisa Longo Borghini, Kasia Niewiadoma en Cecilie Ludwig? Ze stonden erbij en keken ernaar. Binnen een mum van tijd was de voorsprong opgelopen tot minuten, heel veel minuten. Op de Col du Platzerwasel, de tweede klim van de dag, liet Van Vleuten ook Vollering achter. Linksboven in het beeld stond het echt: nog 62 kilometer te gaan. Terwijl het tellertje met de nog af te leggen kilometers afliep, liep de achterstand van Vollering juist op. Ook de achtervolgende groep met Niewiadoma, Juliette Labous, Silvia Persico, Ludwig en Urska Zigart (de vriendin van Tadej Pogacar) zag de achterstand alsmaar oplopen. De Tour werd door de 39-jarige Van Vleuten volledig naar haar hand gezet, precies zoals ze had gepland.
Met een voorsprong van twee minuten begon ze aan de dertien kilometer lange slotklim, maar binnen een mum van tijd had ze op de eerste klimkilometers al een minuut gepakt op de kapotgereden Vollering. Op de top had ze bijna vier minuten voorsprong op de kopvrouw van SD Worx, die er uiteindelijk nog iets van afschraapte en op gepaste afstand als tweede eindigde. Het weerhield Van Vleuten er niet van om al vroegtijdig haar eerste etappezege in de Tour te vieren. Ze wist ook: niet alleen de dagwinst is voor haar, ook de eindzege is nagenoeg binnen.
Zondag wacht op La Planche des Belles Filles de ultieme ontknoping. Van Vleuten begint dan met een voorsprong van 3.14 minuten op Vollering aan de lastige slotrit. Voor Vollering is er echter een schrale troost: ze is wel de nieuwe draagster van de bolletjestrui, al had ze de bollen graag ingeruild voor een andere kleur.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Check hier alles over de Tour de France, met het laatste nieuws, premiumverhalen, columns, video's en podcasts en alle uitslagen en klassementen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUM
Marianne Vos neemt vandaag normaal gesproken afscheid van geel, maar in haar wielerleven is niets normaal
Ondanks dat ze zich ‘niet supergoed’ voelde, sprintte Marianne Vos met overmacht naar haar tweede ritzege in de Tour de France Femmes. Maar hoelang blijft het geel om haar schouders in het loodzware slotweekend? -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Marianne Vos is zo koel, zo gefocust, een machine die alleen maar aan winnen denkt
Thijs Zonneveld schrijft in zijn column over Marianne Vos, die vrijdag voor de tweede keer mocht juichen in de Tour de France Femmes. ,,Een machine die alleen maar aan winnen denkt.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
Podcast | Tour de France Femmes, vooruitblik rit 7: ‘Kunnen Moolman en Vollering bij Van Vleuten blijven?’
-
-
-
PREMIUM
Sponsors Jumbo-Visma zien miljoeneninvesteringen beloond: ‘Maar dit is geen gekocht succes’
Het geel, het groen en de rood-witte bolletjestrui. Als sponsor van de Jumbo-Visma-wielerploeg kun je deze dagen maar beter niet kleurenblind zijn. Hoe kijken de belangrijkste geldschieters naar het belachelijk grote Toursucces? En maakt het wat uit dat de Tourwinnaar geen Nederlander is? -
PREMIUM
Femke Gerritse en de magie van de bollentrui: ‘Toen ik ’m kwijt was, werd ik niet meer herkend’
De mytische bollentrui maakte van Femke Gerritse uit Rosmalen vier dagen lang een wereldberoemde wielrenster in Frankrijk. ,,Ineens wilde iedereen met mij op de foto.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer